Máme za sebou nejtragičtější červenec za poslední tři roky!

1. srpen 2013

Při dopravních nehodách zemřelo v červenci 70 lidí. To je nejvíc za poslední tři roky a prakticky dvakrát tolik než za celý červen letošního roku.

Je jasné, že prázdninový provoz je zcela jiný než po zbytek roku. Ovšem, dvojnásobek oproti předchozímu měsíci, to je opravdu hodně. Jsou to předběžně předběžná místa. Předběžná mrtvých po 24 hodinách po nehodě zveřejní policie oficiálně až příští týden. Je to hodně, porovnáme-li červenec s loňským rokem, je to o 4 lidské životy víc, ale naopak třeba ještě v roce 2011 zemřelo za stejný měsíc 103 lidí. V letech 2005 a 2007 to bylo 120 lidí. Je to prostě specifikum prázdnin.

Čtěte také

Tentokrát na tom mají značný podíl nehody motorkářů a cyklistů. Ti se na počtu obětí podílí prakticky polovinou. Jenom v červenci se zabilo 15 motorkářů a jeden řidič mopedu, a to je v porovnání s čísly celého roku moc, jak nám potvrdil šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

„De facto za celé pololetí roku 2013 jsme zaznamenali 20 smrtelných nehod řidičů motocyklů a jednu smrtelnou nehodu řidiče mopedu, takže nárůst je velký. Obdobná situace je také u cyklistů, kde jsme za první pololetí zaznamenali celkem 19 usmrcených cyklistů při dopravních nehodách a za měsíc červenec to bylo smutné číslo 13,“ říká Tomáš Lerch.

Celkem tedy ze 70 mrtvých bylo 34 motorkářů a cyklistů. Může za to horko v posledních 14 dnech. Potvrzují to i psychologové, a ačkoliv to může znít divně, když motorkář není zavřen v horkém interiéru auta, ale únava působí i na ně. Jejich nehody lze rozdělit do dvou skupin.

Čtěte také

„U řidičů motocyklů to bylo nedání přednosti ze strany řidiče motorového vozidla, kdy zřejmě došlo k přehlédnutí motocyklisty. Nebo naopak došlo k nezvládnutí stroje ze strany řidiče motocyklu, kde mohlo mít svůj negativní vliv i slunné počasí. Vysoké teploty mohly ovlivnit soustředěnost a mohli mít vliv na jízdu řidiče motocyklu,“ vysvětluje Tomáš Lerch. Obdobné je to u cyklistů – nedání přednosti, a to i z jejich strany anebo přecenění vlastních sil.

Policie chystá různé akce. Nebudou tak masivní jako na začátku prázdnin – nejde dostat na dva měsíce tolik policistů na silnice, ale jako po celé prázdniny bude především na hlavních tazích, ale připravuje akce i v jednotlivých krajích, a tentokrát se chce o víkendu zaměřit kvůli nárůstu nehod s alkoholem, právě na tenhle nešvar. A nejen u řidičů motorových vozidel, ale třeba i u cyklistů.

autor: pgj
Spustit audio