Proč ceny benzínu i nafty zdražily během posledního týdne o desetihaléře?

19. červenec 2013

Litr Naturalu 95 koupíme průměrně za 36 korun a 82 haléře a litr nafty za 36 korun a 24 haléřů. Takové jsou údaje společnosti CCS. Před rokem ve stejnou dobu byly ceny o korunu nižší, ale nižší byly i před týdnem, a to zhruba o 40 haléřů. Co je příčinou tak výrazného růstu cen u našich čerpacích stanic?

Jsou to tři faktory. Začátek motoristické letní sezóny, která letos začala masivněji než loni. A pak je to politika, a to situace v Sýrii, kdy Američané zvažují vojenské řešení a trhy se obávají destabilizace celého regionu. A pak to v neposlední řadě byly nepokoje v Egyptě. „Přímo v důsledku převratu vzlétly ceny ropy na 100 až 105 dolarů a dnes už jsou téměř u 109 dolarů u evropské ropy Brent,“ konstatuje Vít Jedlička analytik společnosti Colloseum.

Čtěte také

Na některých čerpacích stanicích už jsou ceny nad 37 korunami – třeba v Praze je průměrná cena u Naturalu 37,80. To je o korunu víc, než je republikový průměr. Naopak nejlevněji je v jižních Čechách, kde litr benzínu koupíme v průměru za 36,41 Kč. Bohužel, dá se očekávat, že v následujících dnech ceny ještě porostou. „Naše modely ukazují, že by ceny benzínu měli zdražit o dalších zhruba 30 až 50 haléřů vzhledem k současným cenám, které jsou v Rotterdamu, potažmo cenám ropy na světových trzích,“ říká Vít Jedlička.

To znamená, že průměrné ceny hranici 37 korun s největší pravděpodobností překročí a někde se vyšplhají u benzínu až na 38,50. Pak by se ale růst měl zastavit. Záleží na vývoji v Sýrii, protože tam se očekává, že napětí bude ještě eskalovat.

„To, že se skutečně něco semele, je nabíledni. Dneska významný představitel americké armády prohlásil, že Spojené státy vážně zvažují přímou intervenci v Sýrii. Taková přímá intervence by mohla ceny ropy vyšponovat o dalších pět až deset procent zcela jednoduše,“ vysvětluje Vít Jedlička. To by pak znamenalo, že od zdražení ropy by zhruba do 14 dnů u našich čerpacích stanic mohly ceny atakovat hranici 39 korun.

autor: pgj
Spustit audio