Středočeské obce se obávají, že je kvůli rekonstrukci D1 zaplaví auta

26. duben 2013

Za dva týdny na Vysočině, snad za měsíc ve středních Čechách. I takhle bychom mohli přiblížit začátek chystaných oprav naší nejstarší dálnice. Rozdíl je v tom, že na Vysočině už vědí, že 9. května se tady začíná pracovat, zatímco ve středočeském regionu si na tu myšlenku teprve zvykají. Ředitelství silnic a dálnic totiž nevyhovělo námitkám neúspěšných firem ve výběrovém řízení, a tak rekonstrukce dvou úseků na Benešovsku dostala zelenou.

Zpráva obyvatele i starosty okolních obcí zaskočila. I přesto, že dálnice bude při opravě průjezdná, bojí se nárůstu dopravy. Podle nich se řidiči budou snažit dálnici vyhnout.

„Počítal jsem to a každé čtyři minuty tudy projede 50 aut,“ popisuje mi každodenní situaci pan Miroslav Bumbálek z Divišova.

Jeho dům stojí dva metry od silnice, která vede od dálnice a mohla by být její hlavní objízdnou trasou. „Když se stane nehoda na dálnici, nepřejdete silnici,“ líčí.

Obec vyzývá zhotovitele ke schůzce

Oprava dálnice v úsecích ze Štěrnova do obce Psáře a z Lokte do Hořic by měla začít v červnu. Pana Bumbálka tato zpráva zaskočila stejně jako nezávislého starostu Divišova Zdeňka Eichlera. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by rekonstrukce nejstarší české dálnice měla začít.

Čtěte také

„Když se Divišov ve stavebním řízení vyjadřoval ke stavebnímu povolení, napsal určité podmínky - například že vybraný zhotovitel je za účasti městyse povinen vybrat a zmapovat cesty a místní komunikace v majetku městyse a zaznamenat jejich stav,“ upozorňuje.

K tomu zatím nedošlo. „Vyzýváme zhotovitele ke schůzce, na níž se dozvíme, jakým způsobem bude rekonstrukce dálnice probíhat. Pobavíme se o možných opatřeních,“ říká.

Společnost, která bude úsek opravovat, je ochotná jednat

Úsek ze Štěrnova do Psářů bude opravovat společnost Eurovia. Její mluvčí Petra Kučerová jednání firmy s městysem nevylučuje.

Čtěte také

„Od investora ani v žádných podmínkách nemáme určené objízdné trasy,“ říká. „Samozřejmostí je, že s obcemi, které jsou v bezprostřední blízkosti stavby, se jedná.“ Smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic by společnost Eurovia mohla podepsat do dvou týdnů.

Na opravu brněnské dálnice a případné problémy se připravuje i benešovská policie. Konkrétní plány zatím nemá. Podobně na tom je i Středočeský kraj.

„Předpokládáme, že situaci budeme monitorovat. V případě potřeb začneme z vlastní iniciativy jednání s ŘSD o dalším řešení. Uvidíme, jak se věc vyvine,“ uvádí náměstek středočeského hejtmana pro oblast dopravy Miloš Petera z ČSSD. Oprava obou středočeských úseků dálnice D1 by měla stát skoro 1,5 miliardy korun.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio