Trendem v autoklimatizacích je nanotechnologie

30. srpen 2012

Nanotechnologie už se prosadily i do klimatizací aut. Ta v novém Lexusu GS zvládá čistit vzduch a zbavit vnitřní prostor auta pachů. I proto dostala cenu Inovace roku v oblasti interiéru mezi sériově vyráběnými vozy na veletrhu Automotive Interiors Expo.

Inovativní klimatizace pomocí senzorů určí, jestli jsou sedadla spolujezdce vpředu a zadní místa obsazena. Pokud ne, automaticky uzavírá všechny výdechy určené pro tato místa. Systém kromě toho měří teplotu okolního vzduchu, teplotu vzduchu v kabině vozu i intenzitu slunečního svitu. A průběžně upravuje optimální výkon klimatizace.

Soustava však hlavně využívá novou technologii s chráněným názvem Nanoe. „Klimatizace do interiéru vypouští ionty velmi malých nanočástic, které jsou obaleny vodou. Fungují jako deodorant pro čalounění vozu a zároveň zvlhčují pokožku všech pasažérů,“ vysvětluje David Valenta z automobilky Lexus.

Tato technologie čištění vzduchu se automaticky aktivuje při každém spuštění klimatizace. Protože jsou částice Nanoe asi tisíckrát vlhčí než běžné ionty, cestující mohou mít pocit vyššího výkonu klimatizace při jejím úsporném chodu. Tím se dá šetřit i spotřeba paliva.

Pohled do budoucnosti klimatizací aut však nic nemění na tom, že v dnešním horkém letním dnu budou pracovat běžné autoklimatizace skoro naplno. Věnujte však větší pozornost jejich nastavení, protože to je velmi důležité pro vaši kondici a hlavně zdraví. „Vhodnou teplotou pro naše podnebí a současné počasí je 21 až 23 stupňů, ale když je venkovní teplota extrémně vysoká, je třeba zvyšovat i vnitřní teplotu nad 23 stupňů,“ připomíná lékař zátěžové medicíny Jaroslav Větvička.

V horku je však důležité mít na sobě při řízení i odpovídající oblečení. „Oblečení by mělo být lehké a vzdušné, aby mohlo probíhat odpařování potu, které pomáhá zajišťovat tepelnou regulaci,“ uzavírá Větvička.

autor: jař
Spustit audio