Uzavírka na dálnici D1: omezení ve směru na Prahu a demolice mostu

1. květen 2013

První dobrá zpráva pro řidiče před začátkem modernizace dálnice D1 – za týden sice dojde ke dvěma velkým uzavírkám, ale jedna z nich omezí řidiče pouze v jednom směru. Postup prací je v každém úseku jiný, a tak mezi Lhotkou a Velkou Bíteší bude doprava nejprve omezená jen ve směru na Prahu.

To se však netýká uzavírky mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, kde se začne pracovat ve středovém pásu. Na obou stranách tak budou sice dva jízdní pruhy, ale užší.

Čtěte také

Zastavili jsme na 112. kilometru, kde by měla začít uzavírka. Vidíme kolík s červeným značením. Co to vlastně znamená? „To je vytyčovací síť staveniště s několika kolíky. O kus dál jsme vyznačili také kanalizaci. Musíme dodržet zábor stanoviště,“ odpovídá Ivan Čásenský z Ředitelství silnic a dálnic.

Na 107. kilometru budou rozřezávat most

Dojdeme k nedalekému mostu, který se však nakonec bourat nebude. „Most spojuje čerpací stanici s druhou stranou dálnice. Je jenom jednosměrný, proto zůstane tak, jak je,“ vysvětluje. Pod ním je totiž dostatek místa, aby mohlo dojít k rozšíření dálnice. Demontáž tedy není potřeba.

Na tomto úseku se však jeden most bourat bude, a to na 107. kilometru. „Demolice bude náročná,“ přiznává Ivan Čásenský. „Ve středním pásu postavíme podpěru a most rozřežeme,“ nastiňuje a zmiňuje také studii, která se zabývala frekvencí dopravy v místě uzavírek. „Projede tu 40 tisíc vozů denně,“ podotýká.

Čtěte také

„Bude to složité,“ uznává. „Rekonstrukci však plánujeme tak, abychom tento úsek uzavřeli co nejméně,“ připomíná Ivan Čásenský s tím, že vždy jedna z protilehlých čerpacích stanic zůstane v provozu.

autor: evk
Spustit audio