Ženeva 2012: Volvo V40 – auto pro chodce

10. březen 2012

Právě probíhající 82. světový autosalón v Ženevě nabízí podle oficiálních informací na 140 světových a evropských premiér. Mezi nimi jako vždy ční několik prvně vystavovaných aut, která jsou obletována doslova ze všech stran. Mezi nimi jsou letos třeba nový Mercedes třídy A, Ford B-max, Fiat 500L, Peugeot 208, ale také pětidveřové citigo nebo Hyundai i30 kombi a další a další. Mezi hlavními hvězdami je také nové volvo.

Model V40 si u nás v předchozí generaci získal velkou popularitu. Důvod? Výkonné, i když nepříliš úsporné benzínové motory, praktičnost, výdrž, kvalita a samozřejmě pověst Volva jako nejbezpečnější značky na světě. A to vše v atraktivním balení za rozumnou cenu. Po deseti letech od skončení výroby předchozí generace modelu V40 přichází další se stejným označením. Mezitím však Volvo představilo malý třídveřový model C30 a také kombi V50, mezi které se řadí. Mnozí si tak kladou otázku, zda malá „třicítka“, designové auto především pro ženy žijící singl, nezmizí.

„Nevidíme problém s tím, že máme dva takové modely. Myslíme si, že je mezi lidmi hodně těch, kteří chtějí třídveřové auto, a hodně těch, kteří chtějí pětidveřové. Hodně lidí se zajímalo o to, zda bude mít C30 pět dveří. Nyní věříme, že mámě tří- i pětidvéřové auto s rozdílným designem pro všechny. Nyní si každý může vybrat sexy auto podle sebe a nikdo nebude mít problém,“ vysvětluje Lex Kerssmakres z Volvo Cars.

Automobilka se všemi možnými způsoby brání označení kombi, i když svým designem nové volvo připomíná o poznání větší model V60. Má šmrnc, je to hatchback, i když trochu kombi. Svým designem se vymyká a soupeři to nebudou mít jednoduché. „Máme tři hlavní soupeře. Tady je to určitě nový Mercedes třídy A a nové Audi A3 a nesmíme zapomínat na BMW řady 1. Tyto tři vozy pro nás budou jasnými konkurenty.“

Volvo V40 bude mít airbag pro chodce

Nová V40 působí kompaktně a i ona nabídne řadu bezpečnostních prvků, jak jsme u Volva zvyklí. Systém City Safety snižující významně riziko nehody ve městských kolonách nyní bude pracovat až do rychlosti 50 km/h, chybět nebude ani stále ještě unikátní systém, který umí auto zastavit ve chvíli, kdy mu do dráhy vstoupí chodec. Kdyby zabrzdit nestihlo, nové Volvo přichází s další unikátní technologií.

„Jako první značka na světě přicházíme s airbagem pro chodce. Nabízí další úroveň ochrany chodců při nehodě a my jsme hrdí, že s ním přicházíme jako první,“ uzavírá Lex Kerssmakres.

Představitelé automobilky tvrdí, že v tomto případě je vše podřízeno řidiči, a svá slova potvrzují například tím, že si bude moct zvolit ze sedmi typů vnitřního osvětlení včetně osvětlené hlavice řadící páky a tak dále. Auto bude nabízet širokou možnost individualizace. Jaké budou jízdní vlastnosti, na to si budeme muset počkat do května, kdy by nová V40 měla vyjet.

autor: pgj
Spustit audio