Bez zimních ani ránu!

12. listopad 2007

Tak ti, milý svatý Martine, za sněhovou nadílku pěkně děkujeme! Přesně tohle si asi včera říkali všichni ti, kteří se vydali se svými plechovými mazlíky na cestu na letních gumách. Ovšem nebyl onen zpocený zátylek v krizové situaci spíš jejich vlastní vina? Připravili jsme svá auta na zimu nejlépe jak jsme mohli? Po pohledu do statistik si totiž myslíme, že řada lidí příchod zimy zase podcenila.

Všechna media byla v neděli navečer plná nabouraných aut. Většina karambolů se stala na martinské sněhové nadílce. Také záchranář Bořek Bulíček měl v inkriminovaný den cestu z Krkonoš a má teď pro nás zajímavou soukromou statistiku.

"Zajišťovali jsme převoz pacienta z Vrchlabí do Prahy. Cesta byla hrozná, protože v tu dobu byla sněhová kalamita. Po cestě jsme potkávali hodně aut v příkopu - většinou to byla auta moderní, s pražskou poznávací značkou a na letních pneumatikách. Naopak starousedlíci, kteří mají stále škodovky 120 se zimními gumami, mezi námi jezdili naprosto bez problémů."

A protože sanitka už je na nehody zřejmě beznadějně navyklá, začala je už i sama přitahovat - soudě alespoň podle několika příběhů, kdy se Bořek Bulíček nachomýtl k nehodě vlastně úplnou náhodou. Tak tomu bylo i tentokrát. Zelená Škoda Felicie před jeho vozem dostává smyk, roztáčí se na sněhu a končí ve svodidlech.

"Zastavili jsme u nich a ptali jsme se, zda něco nepotřebují. Paní hned odpověděla, že děkují, že jim nic není, ale že prý manželovi říkala, ať na sněhu nebrzdí. Ale manžel okamžitě oponoval se slovy: Já jsem ti říkal, ať mi dáš peníze na zimní pneu."

Pokud na zimní gumy taky nemáte, neriskujte a raději v zimě nikam nejezděte. Jen v neděli se totiž na cestách zabilo 6 lidí a v sobotu 2. O vážné nehodě ze severu Moravy nám poví hasič Petr Kopáček:

"Porušení pravidel silničního provozu se ve čtvrtek málem stalo osudným řidičce osobního auta, která se v Šenově na hlavním tahu mezi Ostravou a Havířovem rozhodla otočit do protisměru přes dva jízdní pruhy. Riskantní manévr ji však nevyšel a srazila se s dalším osobním autem. Vůz byl odhozen do příkopu a zraněná žena zůstala zaklíněna uvnitř."

Ženu museli ven vystříhat až hasiči a s poraněnou páteří ji pak sanitka odvezla do havířovské nemocnice. V úvodu jsme říkali, že řada lidí příchod zimy opět podcenila. Nebyl to jen nějaký planý výkřik. Loni to na cestách na svatého Martina vypadalo ještě hůř! Víc Petr Sobotka z policejního prezidia:

"V loňském roce v tento den zemřelo na silnicích 9 osob a stejný počet i o 4 dny. Proto raději uberte plyn dřív, než bude pozdě. Je lepší dojet o 5 minut později, než nedojet vůbec."

autor: pek
Spustit audio