Pojistí nejen nehodu

8. srpen 2008

Každý z nás může způsobit dopravní nehodu, přiznejme si to. Stačí chvilka nepozornosti a je na světě. Zatímco poškozenému jsou škody uhrazeny z našeho povinného ruční, máme-li ho řádně uzavřeno, nám potom nikdo škodu nenahradí. Pokud tedy nemáme havarijní pojištění.

Při uzavírání pojistky je potřeba se důkladně informovat o tom, jaká rizika se na naši pojistku budou vztahovat. Kromě nehody může obsahovat pojištění proti krádeži, poškození živlem nebo vandaly, a tak dále. Můžeme si sjednat i další pojištění.

"Doplňková připojištění mohou krýt rizika škody na předním skle, úrazová pojištění posádky včetně řidiče a pojištění převážených zavazadel pro případ odcizení či poškození při dopravní nehodě. Některé pojišťovny nabízí zvýšení rozsahu limitu asistenčních služeb a také se může připojistit takzvaná právní ochrana, to znamená náklady spojené s právními úkony při dopravní nehodě," vyjmenovává Pavel Ronovský z Topojištění.cz.

Právě například u připojištění zavazadel je potřeba si pořádně prostudovat podmínky pojištění. Obvykle se totiž vztahuje pouze na jejich poškození při dopravní nehodě.

"Pro případ krádeže se pojištění vztahuje na věci osobní potřeby a případně na nějaké součásti vozidla, například autorádio. Na cennosti a elektroniku se toto pojištění vztahuje opravdu výjimečně."

Velmi důležitou věcí při uzavírání smlouvy na havarijní pojištění ojetého vozidla je stanovení ceny.

"U ojetého vozidla je to takzvaná obvyklá cena, tedy pojišťovna hradí aktuální cenu daného vozidla, případně jeho části."

A také musíme uzavírat smlouvu na částku, která odpovídá ceně auta v době uzavírání pojistky.

"Pokud by bylo uzavřeno pojištění na výrazně nižší cenu, než je obvyklá cena na trhu, při pojistné události potom pojišťovna toto pojistné plnění krátí v adekvátním poměru. Jestliže pojistíte auto na poloviční hodnotu, než kterou má na trhu, tak v případě pojistné události také dostanete poloviční plnění."

Snaha ušetřit na pojistce se nám tak může značně nevyplatit.

autor: pgj
Spustit audio