Zimní pneu má 90 procent aut

8. prosinec 2008

Při teplotách pod sedm stupňů Celsia jsou lepší zimní pneumatiky, které mají hlubší dezén a díky směsi také lepší přilnavost. Jejich přednosti se projeví především na sněhu, kdy se vozidlo chová výrazně bezpečněji. Na některých našich silnicích začala od listopadu platit značka zimní výbava, přikazující použití zimních pneumatik, a tak jsme koncem října na několika hypermarketových parkovištích kontrolovali obutí aut. Výsledek byl tehdy jednoznačný - dvě třetiny vozidel jezdily na letních pneumatikách.

Od té doby se povětrnostní podmínky výrazně přiblížily zimě, a proto jsme minulou středu akci zopakovali. S reprotážním mikrofonem vše zaznamenala Eva Kézrová...

A podobně příjemně dopadly i kontroly aut na parkovištích v Plzni a Táboře. Celkem bylo zkontrolováno 1076 vozidel a 90 procent mělo zimní pneumatiky, z těch pak pouze 10 procent měly vzorek pod hranicí 4 milimetrů. V Táboře mělo pouze 6,3 % řidičů letní pneumatiky, v Plzni to bylo jen 7,9 %, zatímco v Praze 15,1%.

Co se týče zimních pneumatik, tak nejlepší situace byla v Plzni, kde 90,9 % řidičů mělo pneumatiky se správnou hloubkou dezénu, nejhorší v Táboře, kde naopak 12,4 % zimních pneumatik mělo hloubku dezénu nižší než 4 mm.

Zdá se tedy, že naši řidiči už myslí nejen na svou bezpečnost.

autor: evk
Spustit audio