Dejte o sobě vědět včas!

14. květen 2009

Máte v pořádku povinnou výbavu? Upřímně řečeno, doufáme, že ji nebudete potřebovat, a když tak maximálně proto, že budete měnit žárovku. Dojde-li totiž na výstražný trojúhelník nebo dokonce lékárničku, pak půjde o situaci, které bychom se rádi asi všichni vyhnuli. Ale právě zmiňovaný trojúhelník můžeme potřebovat i ve chvíli, kdy nám auto prostě přestane jet.

Výstražný trojúhelník musíme použít v situaci, kdy nemůžeme z nejrůznějších důvodů pokračovat v jízdě a budeme potřebovat na neočekávanou překážku upozornit ostatní.

"Například vozidlo musí být odstaveno z důvodu náhlé poruchy, došlo k nějakému střetu nebo řidič či spolujezdec je postižen momentální zdravotní potíží a musí zastavit. To jsou případy, kdy podle zákona o silničním provozu jsem povinen výstražný trojúhelník použít," vyjmenovává obvyklé situace právník Zdeněk Svátek.

Pakliže nějaká taková nastane, měli bychom i s ohledem na naši bezpečnost reagovat co nejrychleji, ale s rozvahou.

"V okamžiku, kdy zjistím, že se vyskytla situace, která znemožňuje další jízdu, měl bych okamžitě umístit výstražný trojúhelník. A ve chvíli, kdy ho jdu umístit za vozidlo, je dobré zapnout výstražná světla ve voze."

Varovná světla bychom navíc měli zapnout okamžitě, jakmile se nějaký nečekaný problém vyskytne, ať už za něj můžeme my nebo někdo jiný. Pro řidiče firemních vozidel navíc platí, že ještě před vystoupením z auta musí mít na sobě výstražnou vestu, což jim nařizuje zákon. Ten pak také stanoví minimální vzdálenost, do které trojúhelník umístit.

"Pokud použiji výstražný trojúhelník na normální komunikaci, musím ho umístit nejméně 50 metrů za vozidlem, ovšem pravidla dovolují upravit v obci vzdálenost podle místní situace."

Vždy bychom ale hlavně měli zapojit hlavu a vyhodnotit situaci z pohledu těch, které chceme na nebezpečí upozornit.

"Nastane-li taková situace na dálnici, trojúhelník musí stát nejméně 100 metrů za vozidlem, ale situace někdy vyžaduje vzdálenost zvětšit - například ve chvíli, kdy auto stojí za horizontem," dodává Zdeněk Svátek.

Když totiž o nebezpečně odstaveném autě nebo jiné překážce nebude přijíždějící řidič vědět včas, pak je k tragédii hodně blízko. Ostatně, naše silnice by mohly vyprávět.

autor: pek
Spustit audio