Zářící děti jsou bezpečnější

1. červen 2009

Děti je to nejcennější, co máme. A tak se je logicky stále snažíme ochraňovat, i když to v pozdějším věku tolik nepotřebují. Ovšem když jsou děti malé, pak hodně záleží na nás a také na školních zařízeních, do kterých chodí. Pokud ve školce používají děti při procházkách reflexní vestičky, pak můžeme být určitě klidnější, že se jim na silnici nic nestane. Ostatně nadšené jsou z nich i samotné děti.

Takové nadšení vládlo v Mateřské školce Platýz na pražské Národní třídě, když děti dostaly reflexní vestičky, díky kterým se v rušném centru Prahy výrazně bezpečněji mohou dostat ze školky na hřiště.

"Chodec, který má na sobě nějaký reflexní materiál, by měl být vidět až do vzdálenosti dvou set metrů. Zatímco člověk bez žádných reflexních materiálů může být velmi špatně viděn - ve tmě a ve tmavém oblečení ho stěží uvidíte i na 15 metrů," potvrzuje laickou zkušenost i odborník Aleš Rozenský z firmy 3M.

Na trhu jsou především reflexní vesty pro dospělé, ty dětské se většinou získávají jinak - například gumárenská společnost Goodyear loni rozdala téměř 25 000 takových vestiček a to do tisícovky vybraných mateřských škol u nás a na Slovensku.

"Každá školka dostala sadu 20 reflexních vest pro děti, tři vesty pro dospělé a zároveň instruktážní příběh na DVD a další materiály, které celý projekt vysvětlovaly. Musím říct, že reakce byly pro nás až překvapivě pozitivní. Děti dokonce kreslily obrázky právě s reflexními vestami," přibližuje Markéta Valtrová.

Vestičky se budou rozdávat i letos, dostane je 400 našich školek.

"Máme nový internetový portál bezpečná školka, kde je registrační formulář a mateřské školky zde mají možnost se sami aktivně přihlásit do projektu."

Bezpochyby ale mezi nimi nebude žádná školka z pražského Jižního Města. Radnice Prahy 11 totiž právě dnes rozdá 2000 reflexních vestiček dětem ve svých školkách, jak se pochlubil starosta Dalibor Mlejnský.

"To je jeden z příkladů, jak se o naše děti staráme z pohledu bezpečnosti. Budou využívány především při vycházkách nebo přesunu na dětská hřiště, aby byly vidět a jejich bezpečnost byla mnohem větší. 2000 vestiček vyšlo na více než čtvrt miliónu korun. Samozřejmě toho nelitujeme, protože víme, že to je dobré pro budoucnost."

Protože i díky reflexním vestám si děti uvědomí, že při přecházení přes silnici je potřeba být oparný. A to platí v každém věku.

autor: evk
Spustit audio