Nejdřív zabezpečit, potom volat pomoc!

13. červenec 2009

Při nehodách často rozhodují o životě nebo zdraví doslova vteřiny a takových osudových karambolů se u nás denně odehrává víc než dost. Umět se správně rozhodnout a zachránit lidský život ale bohužel není tak běžné, jak si myslíme. Je totiž něco jiného povídat si o tom v restauraci u piva a něco jiného udělat v takové situaci správné rozhodnutí. A navíc můžeme zbytečným úrazům předcházet.

V řadě případů si následná zranění zhoršujeme sami svojí neopatrností. Velmi nebezpečné jsou volně položené předměty, vždyť takový obal od CD dokáže ublížit. Dále nepoužíváme pásy, především na zadních sedadlech, což velmi ohrožuje cestující vpředu. Při čelním nárazu se totiž bude pohybovat dopředu. Jsme-li účastníkem nebo svědkem nehody a je jasné, že někdo potřebuje naši pomoc, měli bychom nejdříve zabezpečit místo nehody, aby nedošlo k další zbytečné tragédii.

"Člověk by tam neměl jen tak vyčkávat nebo se dívat a, jak se často stává, už vůbec by si neměl zapalovat cigaretu - jsem nervózní, vidím zraněného člověka a nehodu a uklidní mě jedině cigareta. To je první krok k tomu, aby na místě nehody vznikl požár a dopadlo to úplně jinak," varuje hasič-záchranář Jan Vinický.

Postupujte uvážlivě a nezmatkujte, abyste nezpůsobili více škody, než užitku.

"To je na posouzení dané situace. Pokud osobě uvězněné ve voze hrozí bezprostřední nebezpečí, například by auto začalo hořet, situace je jasná - dotyčný musí ven. Ale pokud je člověk schopen zabezpečit protipožární opatření, což spočívá v odpojení akumulátoru a přítomnosti hasícího přístroje, je lepší vyčkat na odbornou pomoc. Laik totiž může způsobit druhořadé zranění - v dobré víře, že pomůže, naopak přitíží."

Ale jak se do auta dostat ve chvíli, kdy nepůjdou otevřít dveře? Nezbývá než zvolit cestu oknem.

"Musíte mít ostrý předmět, kterým okno rozbijete - například ostrou hranou kamene nebo kladiva. Sklo se rozbíjí v rozích, ale ne na straně postiženého, abyste ho ještě neporanili střepy. Musíte k němu přistupovat ze vzdálenější strany a když tak si sklo a střepy přikrýt bundou nebo košilí."

Pokud se dostaneme ke zraněnému, můžeme mu poskytnout první pomoc.

"Základ je uvolnit dýchací cesty, pokud je zraněný v bezvědomí. Jestliže se jedná o silné tepenné krvácení, důležité je to zaškrtit. To je největší pomoc uvězněnému člověku," radí Jan Vinický.

A vyčkejte do příjezdu odborné pomoci. Se zraněnými leckdy stačí mluvit nebo je přikrýt dekou, prostě nezůstat lhostejní. A jedna drobnost na závěr. V těchto situacích hrají svoji roli také úpravy oken. Nejrůznější fólie nebo pokovení totiž ztěžují vniknutí do vozidla. A nestěžuje to práci jen záchranářům, ale i my samotní se budeme z auta hůře dostávat.

autor: pek
Spustit audio