Blikání pro bezpečnější svět

17. prosinec 2009

"Co je dobré pro letadla, může posloužit i autům," pomysleli si pánové v jedné české firmě, zašli na patentový úřad a nechali si patentovat unikátní technologii LED světel zabudovaných přímo do silnice. "Na letištích slouží k navádění letadel, na silnicích budou informovat řidiče," řekli si. A jak řekli, tak i udělali.

Primární využití zmiňované technologie je před přechody - pokud se k nim blíží chodec, je řidič upozorňován poblikáváním červeného světla. Velkou výhodou je, že díky zabudování světel přímo do vozovky prostě nejdou přehlédnout.

"Dalo by se říct, že v tomto směru držíme prvenství, protože už v roce 2004 nás toto řešení napadlo a první přechod jsme nainstalovali v Litoměřicích. Následně se v odborných časopisech začaly objevovat systémy zvýrazňování přechodů pro chodce právě na bázi těchto svítidel," říká Jaroslav Látal ze společnosti PDSystems.

LED svítilny se však dají využít i na mnoha dalších místech.

"V současné době máme deset aplikací, například v silničních tunelech, které jsou z hlediska případných dopravních nehod velmi rizikovými místy. Dále také na standardně řízených křižovatkách, kde například geometrie křižovatky není příliš vhodná pro rozhodování řidičů," doplňuje Jaroslav Látal.

Světla ve vozovce mohou řidiče neznalé místních poměrů lépe navést do jejich pruhů a směrů - "světelná trasa" je totiž viditelná jen a právě pro ty, kdo mají od semaforu zelenou. Pokud jde o křižovatku kombinovanou ještě s tramvajovou tratí, cyklostezkou nebo třeba vyhrazeným pruhem pro hromadnou dopravu, dokážou světla varovat i před případnými jezdci z těchto směrů. Diodová návěstidla mohou varovat i před železničními přejezdy, upozornit na výjezd záchranářů z garáží a mohli bychom pokračovat. Společnost totiž patří k celosvětovým průkopníkům v tomto oboru.

"Doufáme, že tato aplikace si najde svoje uplatnění v dopravní infrastruktuře nejen v Čechách, ale také v zahraničí. Už jsme byli kontaktováni zástupcem z Peru a máme také pobočku v Sydney v Austrálii," uzavírá Jaroslav Látal.

Takže je možné, že za pár let bude celý svět - od Peru až po Austrálii - poblikávat. Vše díky českému nápadu. Kéž by se díky němu skutečně podařilo předcházet nehodám. Snad se nestane, že časem i tato výrazná návěstidla přestaneme vnímat, jak to dnes umíme například s dopravními značkami.

autor: pek
Spustit audio