Černou skříňku budou mít i auta?

6. červenec 2010

Když se řekne „černá skříňka“ nebo-li „black box“, většině z nás se vybaví letadlo. A to ještě havarované, protože o černých krabičkách se mluví právě v této souvislosti. Dost možná se však podobné zařízení objeví i v osobních autech.

Úřad pro bezpečnost dopravy na dálnicích v USA NHTSA v minulých dnech oznámil, že požaduje, aby ve všech osobních autech bylo nainstalováno záznamové zařízení - takzvané black boxy nebo safety camery pro analýzu případných nehod.

Mezi novinky na světovém trhu patří zařízení, které se nazývá Safety camera,“ říká Peter Ocelík, specialista na moderní technologie ze serveru autoalarmy.cz, a pokračuje: Tato zařízení jsou umístěna pod zpětným zrcátkem a vybavena jsou dvěma objektivy. Jeden sleduje situaci před autem a druhý skrze zadní sklo snímá dění za autem.“

Kamery jsou vybaveny i GPS snímači a takzvanými G senzory. Dění na cestě snímají neustále. Když dojde k velkému zrychlení, zpomalení nebo jinému nekoordinovanému pohybu, kamery záznam uloží.

Do paměti se ukládá posledních dvacet sekund před a deset sekund po této situaci. V případě nehody, u které by bylo nutné zjišťovat viníka, mohou řidiči použít záznam z kamery jako důkazní materiál.“

Na 30 vteřinovém videu je zaznamenána i rychlost auta. Kromě obrazu systém umí archivovat také zvuk. Vše ukládá na SD karty. Při běžné dopravní nehodě se SD karta nepoškodí. Ani při pádu auta do vody se záznam na SD kartě nezničí,“ uzavírá Peter Ocelík. Pouze oheň může záznamy z kamer zničit.

Cena tohoto zařízení by se měla pohybovat kolem pěti tisíc korun.

autor: pek
Spustit audio