Řidiči jsou pro zákaz kouření za volantem

9. prosinec 2010

Kouření za volantem by mělo být zakázáno stejně jako telefonování bez handsfree sady. To je výsledek poslední anketní otázky na našem webu. Je o tom přesvědčeno 85 procent hlasujících, jenže naši legislativci o tom zatím ani neuvažují.

„Kouření za volantem zatím nechceme žádným způsobem postihovat. Domnívám se, že bychom byli exotickou zemí, pokud bychom to zavedli. Kouření za volantem zatím nebylo předmětem jednání ani našich legislativců, ani expertní skupiny pod vedením poslance Humla, takže nevím o tom, že by se nějaká změna chystala,“ říká vedoucí kanceláře ministra dopravy Karel Hanzelka.

Mnozí kuřáci, kteří si prostě cigaretu neodpustí ani za volantem, si teď zajisté oddechli. „Jsem kuřák a baví mě to.“ „Jsem velký kuřák, tak kouřím i v autě. Je to droga.“ „V osobním autě nekouřím, aby mi to tam nesmrdělo.“ „Ve voze jsme kouřili, ale od narození našeho syna, kterému jsou tři roky, už v autě nekouříme.“ „Když mám chuť na cigaretu a právě sedím za volantem, klidně si ji dám. Mně to nevadí.“

Jenže to nemusí platit vždycky – nejeden kuřák ví, jaké to je, když mu za volantem upadne nedopalek. „Jednou mi spadl nedopalek do klína a nebylo to příjemné. Nezbývalo mi nic jiného než dupnout na brzdu a cigaretu najít.“ „Mně se stalo úplně to stejné, ale situaci jsem v pohodě zvládl. Zajel jsem k chodníku, našel nedopalek a pokračoval dál v jízdě.“

Pán měl štěstí, že řidič auta za ním dobře zareagoval, protože řidič, kterému spadne cigareta, prostě instinktivně zabrzdí – jenže z pohledu ostatních řidičů naprosto bezdůvodně. V takové situaci zbývá k nehodě opravdu jen krůček.

Pokutu za spadlou cigaretu však řidič nedostane. „Kouření za volantem není sledováno ani jako příčina dopravní nehody. Je to spíš otázka odborné diskuze, do jaké míry může kouření ovlivnit chování řidiče, nicméně v České republice zatím kouření za volantem zakázáno není,“ potvrzuje šéf našich dopraváků Leoš Tržil.

Možná i proto, že podle některých odborníků by kuřáky zákaz kouření za volantem dostal do stresové situace.

„Pokud by silný kuřák nemohl za volantem kouřit, mohl by být méně soustředěn. Na druhou stranu kouření snižuje kvalitu jízdy a zároveň snižuje průhlednost skel. Mohla by také nastat situace, kdy byste popílkem z cigarety mohli poranit účastníky silničního provozu mimo vozidlo – například za námi jedoucího řidiče, chodce nebo motorkáře,“ přibližuje negativa odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný.

Jestli jako kuřáci nechcete myslet na jiné, myslete v autě alespoň na sebe. Kouření v malém prostoru, jakým auto samozřejmě je, totiž očím škodí. „Hustota všech dráždivých látek z cigaretového kouře se v kabině nehromadí a oči jsou po krátké době unaveny, zrychlí se únavnost a zraková ostrost. To následně vede k prodloužení reakční doby, nepozornosti a potažmo k dopravním nehodám,“ popisuje primář očního oddělení pražské Thomayerovy nemocnice Karel Sedláček.

Snad jsme nabídli dost důvodů, proč by lidé během řízení auta neměli kouřit, byť to zákon nezakazuje.

autor: evk
Spustit audio