Do Bulharska dojedete autem i za 16 hodin

3. červenec 2012

Bulharské pobřeží letos navštíví až 120 tisíc Čechů a řada z nich míří k Černému moři vlastním autem. Bulhaři totiž i s pomocí Evropské unie investují do rozvoje hlavních silničních tahů a do konce letošního roku by měla být z větší části hotová celá dálnice až k pobřeží.

„Cesta byla celkem v pohodě. Silnice byly v dobré stavu, nikde nebyly žádné velké díry a jelo se příjemně,“ zhodnotil víc než 22hodinovou jízdu z Brna do bulharského Primorska pan Kováč.

Je jasné, že za cestou dlouhou 1750 kilometrů se toho skrývá mnohem víc. Pan Kováč s rodinou ji absolvoval s delší zastávkou, ale jinak se dá zvládnout i za 16 hodin. Když zvolíte nejkratší a nejpohodlnější variantu, tedy přes Maďarsko a Srbsko, musíte opustit schengenský prostor, a právě to může způsobit i velké zdržení na hranicích. Proto někteří řidiči raději ještě před přechodem sjíždějí z hlavního silničního tahu.

„Odbočili jsme u města Dunaújváros a jeli jsme asi sedmdesát kilometrů po silnicích prvních tříd, abychom se vyhnuli náporu na dálnicích. Projeli jsme úplně v pohodě,“ říká pan Hamerník z Brna s tím, že na srbské straně najedete na dálnici už zhruba po 12 kilometrech u města Novy Sad a pohodlně pokračujete až do Niše, kde odbočíte směrem na Bulharsko.

Tamní dálnice jsou lepší než naše D1

Zároveň doporučuje cestovat večer, kdy není provoz tak hustý a fronty vás nečekají ani na srbsko-bulharské hranici. Jen nesmíte zapomenout koupit si na kterékoli čerpací stanici známku neboli vinětu na bulharské silnice. Potřebujete ji totiž nejen na dálnici, ale i na ostatních komunikacích. Sedmidenní stojí 5 eur a měsíční 13 eur. „Síť silnic není až tak kvalitní, ale stále jsme byli překvapeni z toho, že tamní dálnice byly kvalitnější než naše D1,“ vzpomíná Hamerník.

Problémem je stále velmi komplikovaný průjezd přes metropoli Sofii, ale potom opět najedete na dálnici, která je zprovozněná až do Nové Zagory. Do konce roku bude hotová až k moři. Navíc po nových či modernizovaných úsecích můžete uhánět až 140kilometrovou rychlostí.

Ovšem pozor na překročení povolené rychlosti, a to nejen na dálnici. Pokud vám totiž policisté naměří o 40 km/h víc, čeká vás pokuta ve výši necelých čtyř tisíc korun. Při ještě rychlejší jízdě přijdete o řidičský průkaz. V Bulharsku však stále záleží na tom, na jaké policisty narazíte. Řada z nich si totiž za přimhouření oka ráda vezme nějaký ten úplatek, ale určitě bych na to nespoléhal.

Litr Naturalu 95 vyjde v Bulharsku v přepočtu zhruba na 31 korun a nafta stojí přibližně stejně.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mir
Spustit audio