Na benzínkách ve Španělsku vypínejte mobil!

6. červenec 2012

Málokdo do této země jede autem, ale mnozí Češi na tamních silnicích řídili. O které zemi je řeč? O Španělsku a jeho Kanárských a Baleárských ostrovech. Půjčování aut už není ani pro české turisty nic neobvyklého, a tak se vyplatí vědět něco málo o tamních pravidlech.

Na Kanárských ostrovech jsou půjčovny aut o něco levnější než na Mallorce nebo Ibize. Lepší je hledat spíš menší autopůjčovny, ale zůstaňte opatrní. „Zkontrolujte si, jestli je plná nádrž a zda auto není poškozené. Pokud se dopustíte v zapůjčeném autě přestupku, buďte si jistí, že pokuta si k vám cestu najde – stejně jako kdybyste spáchali přestupek ve vlastním voze,“ říká naše spolupracovnice ve Španělsku Ľubica Zlochová. Pro půjčení auta je lepší mít mezinárodní řidičský průkaz, jinak vám samozřejmě stačí ten s logem Evropské unie.

Na cestách ve Španělsku a jeho ostrovech si musíte také dávat pozor na poněkud jiné barvy vodorovného značení především v křižovatkách. „Místo svislé dopravní značky Dej přednost v jízdě je tato značka vyznačena žlutým vodorovným dopravním značením ve tvaru kříže. Zákaz parkování je značen žlutou klikatou čárou a zákaz zastavení žlutou vodorovnou čárou,“ přibližuje Filip Hoffmann z Ústředního automotoklubu.

Řidič, který potřebuje brýle, musí mít s sebou náhradní

Ve Španělsku si dejte pozor na dvě zvláštnosti. První je na benzínových pumpách, kde pod hrozbou pokuty musí být v autě vypnuté rádio i mobilní telefon. A druhá se týká řidičů, kteří nemají ostrý zrak. „Řidič, který k jízdě potřebuje dioptrické brýle, je povinen mít s sebou ve vozidle náhradní pár,“ vysvětluje Hoffman.

Pokud přemýšlíte, jak může španělský policista vědět, že máte nosit brýle nebo čočky, vězte, že jednoduše. V takzvaném eurořidičáku na to jsou totiž harmonizační kódy, které jsou číselné a tedy mezinárodně srozumitelné. „Pokud nosíte dioptrické brýle, měli byste mít v řidičském průkazu kód 0101, v případě kontaktních čoček 0102, a pokud nosíte oboje, měli byste mít v řidičáku kód 0106,“ vysvětluje Josef Mihalík z odboru dopravy pražského magistrátu.

Dálnice ve Španělsku raději neobjíždějte

Na vybraných dálnicích se platí mýto. Průměrně osm eur za sto kilometrů. Vzhledem ke kvalitě alternativních cest se objížďky nevyplácejí. Také ve Španělsku se v obci jezdí 50 km/h, mimo ní 90 km/h, na rychlostních komunikacích 110 km/h a 120kilometrová rychlost je povolená na dálnicích.

Pokuty začínají na 90 eurech. Policisté mohou na místě vybírat za menší přestupky až do 302 eur. Výrazné překročení rychlosti nebo jízda pod vlivem alkoholu nad povolených půl promile je až za šest set eur včetně odebrání řidičského průkazu. Nejvyšší sankce, a to téměř v celé Evropě, je však za antiradar. Pokuta totiž vyjde v přepočtu až na 160 tisíc korun a za to už je luxusní dovolená u moře pro celou rodinu.

autor: evk
Spustit audio