V Maďarsku můžete navštívit Riviéru i Benátky

9. červenec 2012

V maďarském šlágru z 60. let se zpívá o tom, že Balaton je pro Maďary Riviérou. Od té doby se toho však hodně změnilo. Maďaři sice mají i nadále osobitý vztah ke svému „moři“, ale rok od roku je stále populárnější druhé největší jezero Velence. V jeho okolí je větší klid, ale přitom tam můžete najít vše, co k letní dovolené patří. Název Velence znamená v překladu Benátky.

Pro paní Ilonu, důchodkyni z Budapešti, je to tu Amerika. „Je tu nejlepší voda na světě, nejsou tu žádné problémy, je to vynikající pro děti i pro starší lidi, takže pokud se chcete cítit dobře, přijeďte sem,“ popisuje.

„Obě jezera, Balaton i Velence, jsou velmi dobré,“ říká mladá učitelka Aranka. Je na to povolaná, protože žije na břehu Balatonu a do obce Velence na břehu jezera přišla za kamarádkou. „Jezero Velence je maličké, Balaton je mnohem větší. Není tu tolik lidí, je tu příjemnější prostředí, taková rodinná atmosféra,“ sumarizuje podstatu rozdílů.

Zahraniční turista si pravděpodobně první prohlédne Balaton, ale nic mu nebrání v tom, aby podruhé a potom už stále jezdil k jezeru Velence, které se nazývá stejně jako Benátky proto, že sem ve středověku „zabloudili“ také Italové a místo si oblíbili. Jezero leží jen padesát kilometrů od Budapešti poblíž dálnice, která vede na Balaton. Skutečně je tu lepší voda a jezero je také hlubší – v průměru má 1,5 metru a teplota vody je po celé léto kolem 25 °C.

Nejlepší langoše prodávají právě tady

Jezero Velence bylo v 70. a 80. letech chudým příbuzným Balatonu, ale teď je tu řada hotelů, lázní a celé jezero obepíná cyklistická trasa. Panuje tu sice příjemný klid, ale je tu i možnost věnovat se extrémním sportům jako například wakeboardu – na jezeře je přímo postaven speciální vlek pro tyto účely, takže se jen necháte táhnout.

V bufetu je číslem jedna langoš

„Wakeboardová dráha je dlouhá 800 metrů, s pěti zatáčkami,“ vysvětluje provozovatel Roland. Na svoje si tu přijdou i začátečníci, protože speciálně pro ně každý den ráno dráhu zpomalí a díky tomu je lehčí se naučit rozjezd a jízdu v zatáčce.

Z ampliónu bufetu volají dvojku, aby si přišla pro langoš. Majitel bufetu Attila potvrzuje, že nejlépe se prodávají langoše. Dělá je už 13 let a široko daleko jsou nejlepší právě tady, na přírodním koupališti v obci Velence. Attila tu žije od svého narození, je mu 42 let, má rád okolní denní ruch, ale nejlepší je to u jezera večer, když vyjde měsíc a zrcadlí se na hladině.

Z Budapešti budete u jezera za půl hodiny

Severní a východní břeh jezera Velence je vhodný pro rekreaci, na západě a jihu jsou chráněné oblasti se vzácným rostlinstvem a ptactvem. Je tu například nejznámější místo, kde se každoročně na podzim zastaví divoké husy táhnoucí směrem na jih na několik dní. Městečko Velence leží na severu jezera, je tam přírodní koupaliště, ale za parkování se platí 980 forintů na celý den (v přepočtu asi 85 korun). Langoš stojí v přepočtu od 25 do 30 korun, pivní index – 45 korun.

U cesty funguje i starý „socreal“ bufet

Na východním břehu u hlavní silnice číslo 7 leží známá města Agárd a Gárdony, kde se od jara až do podzimu koná série festivalů – nejpopulárnější je začátkem července festival „cikánských višní“, ze kterých se připravuje vynikající pálenka. Populární je také soutěž ve vaření kapúna, což je vykastrovaný kohout.

Cesta z Budapešti po dálnici M7 netrvá déle než půl hodiny, takže můžete využít hotely, privátní apartmány a kempy v okolí jezera jako základnu pro výlety do hlavního města. Poblíž je také město Székesfehérvár, kde sídlili uherští králové, a nedaleko je i Balaton.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: gmp
Spustit audio