Na Slovensko se dostanete pohodlně i autovlakem

17. červenec 2012

Nechce se vám absolvovat dlouhá cesta autem, a přitom chcete mít na dovolené svého plechového miláčka k dispozici? Pak připadá v úvahu cestování autovlakem. Do Chorvatska už České dráhy auta nevozí, tato služba nebyla příliš úspěšná, ale do Popradu nebo Košic se jezdí denně. Autovlaky třeba do Francie, Španělska a Portugalska pak nabízejí například z Mnichova Německé dráhy. Po kolejích můžete také zdolávat některé průsmyky v Alpách nebo cestu na německý ostrov Sylt.

Po plošině najíždějí řidiči na vagóny, které běžně vídáme, jak vozí nová auta z automobilek. Tyhle vagóny však pojedou zapražené za nočním rychlíkem do Košic, kterým se i se svým autem sveze také Peter Mariňák. „Dám si pivo a není co řešit,“ komentuje to.

Když se vlak nakládal, zajíždělo jeho auto do vlaku popředu. To v Košicích to bude jiné. „Jen jednou se mi stalo, že jsem vyjížděl popředu, jinak vždy vycouvávám,“ podotýká Peter Mariňák.

Nakládání autovlaku do Košic a do Popradu se mnou sleduje i Jan Bystřický z generálního ředitelství Českých drah. Je 20.09. V Košicích budou auta v půl osmé ráno.

„Nejdůležitějším parametrem pro přepravu auta je výška, která může být maximálně 155 centimetrů,“ upozorňuje. „Od pondělí jsme však na denním vlaku, který vyjíždí v devět hodin ráno, umožnili i přepravu vyšších aut až do dvou metrů. To ocení majitelé SUV a malých dodávek.“

V autovlaku to nepřehánějte s alkoholem

Koupit si jízdenku na autovlak není vůbec složité. „Je potřeba udělat jednoduchou objednávku, která trvá maximálně pět minut,“ přibližuje Jan Bystřický. „Podstatné však je znát údaje o rozměrech vozidla. Jízdenku si koupíte na kterékoliv mezinárodní pokladně Českých drah.“

Do Košic a do Popradu je možné jet z Prahy dvakrát denně. Pro posádku auta, případně motocyklu, je připraveno kupé, v případě nočního spoje vybavené lůžky. Pokud pojedete třeba ve Švýcarsku nebo jinde v Alpách vlakem přes nějaký horský průsmyk, kupé nedostanete. Na kratší cesty zůstává posádka ve voze.

Auto musí vždy doprovázet řidič a vozidlo nesmí být zakryté plachtou. Další podmínky přidává Jan Bystřický. „Auto musí mít SPZ,“ říká. Nakládka trvá přibližně hodinu. „Sjíždění trvá asi 20 minut,“ dodává.

Denní spoj veze i jídelní vůz. Tady je potřeba upozornit řidiče, aby to nepřeháněli s konzumací alkoholu, protože po příjezdu do Košic musí opět usednout za volant.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio