Čím jižněji, tím dráž

19. červenec 2012

Aktuálně u nás podle společnosti CCS stojí litr Naturalu 95 35 korun a 98 haléřů a litr nafty 35 korun a 22 haléřů. A teď pojďme chvíli počítat. Vyrážíme do Chorvatska, kam cesta měří zhruba 1200 kilometrů – podle toho, odkud vyrážíme a kam jedeme. Když budeme mít spotřebu sedm litrů benzínu nebo nafty na 100 kilometrů, pak na cestě spotřebujeme 84 litrů paliva.

Když bude rozdíl v ceně za jeden litr tři nebo čtyři koruny, pak už se na takové cestě jedná o nemalou úsporu. Kde tedy po cestě tankovat, a kde ne?

Pro cestu do Chorvatska volíme většinou ze dvou tras. Záleží také na tom, ze kterého místa naší republiky vyrážíme. Nejčastější cesta je přímo přes naše jižní sousedy a dál na jih. Ta je výhodnější i z hlediska cen benzínu.

Tankovat v Chorvatsku se vyplatit

„Jak v Rakousku, tak ve Slovinsku řidiči oproti České republice natankují levněji. Ještě lépe na tom budou, pokud natankují přímo v Chorvatsku, kde jsou ceny za litr nižší až o 80 haléřů,“ upozorňuje analytik společnosti Collosseum Petr Čermák.

Především motoristé z Moravy mohou zvolit i cestu přes Slovensko a Maďarsko. „Na Slovensku řidiči litr benzínu natankují až o tři koruny na litr dráž,“ varuje analytik. „V Maďarsku pak o 70 haléřů dráž,“ doplňuje.

To jsou tedy ceny benzínu. Jiné výpočty musí provést ti, kteří pojedou vozem s naftovým motorem.

„Opět platí, že výhodnější je cesta přes Rakousko. V Rakousku vyjde litr nafty o 1,20 koruny levněji, ve Slovinsku stojí až 2,50 koruny méně. Nejvýhodněji řidiči opět natankují až v Chorvatsku, přibližně o 2,60 koruny levněji,“ říká Petr Čermák.

Na jihu je draho

To byly ceny pohonných hmot na cestě do Chorvatska. Nejezdíme však jen tam. V zásadě platí, že čím dále se vydáme na východ, tím bude levněji. A čím víc na jih, tím dráž.

„Pokud motoristé zamíří do Bulharska nebo Rumunska, mohou se připravit na to, že zde budou tankovat litr benzínu o čtyři až pět korun levněji než v České republice. Pokud naopak zamíří do destinací, jako je Řecko nebo Itálie, zjistí, že tyto země patří z hlediska cen pohonných hmot k těm nejdražším v Evropě. V Řecku natankují motoristé litr benzínu o sedm korun dráž než v Česku, v Itálii dokonce o 8,60 koruny dráž,“ varuje analytik.

„Výjimkou je v tomto smyslu Španělsko,“ dodává. „Motoristé tu litr benzínu natankují až o korunu levněji.“

Podobná je situace i v případě nafty. Například v Itálii si oproti České republice připlatíme na litru až sedm korun.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pgj
Spustit audio