Pozor, za hranicemi může dopravní značení vypadat jinak

26. srpen 2012

Zelený ukazatel s nápisem Praha vpravo, modrý s tím samým nápisem vlevo. Kudy pojedete? Záleží na tom, jestli chcete po dálnici, nebo po silnici. Modré jsou ukazatele na křižovatkách českých silnic, ale v Německu jsou modré ukazatele na dálnicích. U nás jsou ukazatele na dálnicích zelené, ale v Polsku je najdeme naopak na běžných silnicích.

Značení v sousedním Německu je velmi přehledné. Modrá tabule vás navede k cíli po dálnici, žlutá po silnici, bílá ukazuje, kudy do konkrétní části města, a hnědá, i tu znáte z českých silnic, navádí k turisticky zajímavému místu. Značka konec obce navíc informuje o tom, kterým směrem jedete a jak se jmenuje další vesnice. Toto značení se kdysi používalo i v Československu.

„Bylo by optimální, kdyby to bylo jednotné – dálnice označeny modře a silnice žlutě,“ myslí si německý řidič autobus Stefan Markl. Zároveň ale dodává, že nezbývá nic jiného než se přizpůsobit podmínkám jednotlivých zemí. To však není zase takový problém, domnívá se další řidič autobusu Dušan z Trnavy. „Nedělá mi to problémy. Ted jsem byl chvíli v Anglii, kde se jezdí na opačné straně silnice, a také mi to nedělalo problémy. Například Francie má jiné značení a také jsem s tím problémy neměl,“ popisuje.

Někde má jinou barvu nejen svislé, ale také vodorovné značení

Na Slovensku se stejně jako u nás používají na dálnicích zelené a na silnicích modré ukazatele. Stejně je to i v Itálii. Ovšem když přejedete do sousední Francie, je tomu právě naopak – silnice značeny zeleně a dálnice modře. Stejně to mají zařízené také v Polsku a Maďarsku. Nejde však jen o ukazatele směru, které jako chameleon mění barvu, jen co přejedete hranice.

„Například v Norsku by řidiče mohlo zaskočit, že středová čára je žlutá. Problémy může dělat i značení ve Španělsku, kde dopravní značka Dej přednost v jízdě je vyznačena jako žluté vodorovné značení s křížem a Zákaz parkování žlutou klikatou čárou,“ upozorňuje Filip Hoffmann z ÚAMK.

Všechny výstražné značky trojúhelníkového tvaru mají v Polsku nikoliv bílé, ale oranžové pozadí. Ve Švédsku mají místo bílého pozadí oranžové i na zákazových značkách. Když jedete po mostě z Kodaně do Malmö, tento rozdíl zaregistrujete už na moři. Barva se mění hned po překročení hranice.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio