Napříč Sibiří se škodovkou: 9600 km na tachometru

19. srpen 2007

Bezmála 10 000 kilometrů má za sebou expedice Scout Experience 2007, která s 10 auty odstartovala před 14 dny v Moskvě. Po průjezdu divokou a nespoutanou přírodou Sibiře se opět pomalu vrací do civilizace, tak jak si ji my představujeme. Expedice projela 11 časovými pásmy, 20 městy a zbývá jí už jen jedno jediné. Včera večer dorazila do předposledního z nich, které ji přivítalo nápisem: Chabarovsko - město s otevřeným srdcem.

0:00
/
0:00

Máme za sebou už více než 9 600 kilometrů, z toho naše posádka najela od úterý přes 3500 km. Od Bajkalu až sem do Chabarovsku, kde žije přes půl miliónu lidí.

Bydlíme na předměstí a večerní příjezd nějakou prohlídku centra vyloučil. Předměstí jako v každém jiném městě na světě. Paneláky a před nimi hloučky diskutujících lidiček. Po celé trase, a tady až v neobvyklém množství, vidíme ženy ochotné nabídnout za úplatu nějaké to pobavení. Nejstarší řemeslo na zemi jako by bylo v největší zemi světa nejrozšířenějším povoláním. O tom už ale průvodce nemluví. A tak se raději díváme.

Sice prakticky nestavíme, ale přesto si člověk dokáže udělat alespoň obrázek. Prvním větším městem na cestě z Urušy do Chabarovsku je Birabidžan. Úplně jiné než ostatní města, která jsme doposud potkali. Domy z bílých cihel, udržované ulice, samý krámek a obchůdek, leckdy otevřené 24 hodin. Není divu, uprostřed města - synagoga. Hlavní město Židovské autonomní oblasti. Ta vznikla v roce 1934, kdy sem byli Stalinem násilně přestěhováni Židé především z Běloruska a Ukrajiny. V šedesátých letech, kdy jim konečně Nikita Chruščov dovolil cestovat a mít pasy, většina emigrovala. Dnes je jich podle průvodce 7 %, podle místních jen 1 %.

Zdejší kraj je nehostinný, i když krásný. Nás přivítalo 30 °C, ale v zimě tady teploty prý dosahují až -50 °C. Chybí průmysl a lidé jsou živi především ze zemědělství. Nezaměstnanost je veliká, jako celá Rus. Právě v tomto městě v šest hodin večer místního času nás zastihl přesně 14 dní nebo 336 hodin či 20 160 sekund od startu expedice.

Když toto píšu, pro mne už vaše zítra znamená včera, ale paradoxně pro mne i pro vás dnes bychom měli dorazit do cíle - Vladivostoku.

autor: pgj
Spustit audio