Cestování po zemích: Maďarsko

1. srpen 2008

V jedné maďarské písni se zpívá: "Kdo dudákem chce být, musí do pekla jít." V pátečním seriálu Rad na cestu autem do zahraničí vám neporadíme, jak se dostat do pekla. Vydáme se ale do země, kde se píseň zrodila - do Maďarska. Cesta z Prahy do Budapešti trvá autem přibližně pět hodin a měří přes pět set kilometrů.

Před cestou je dobré vědět například to, že na maďarských silnicích platí skoro stejné dopravní předpisy jako u nás. Podobné jsou i rychlostní limity. Mimo obec je možné jet až 110 km/h, ale pouze na rychlostních komunikacích, jinak platí limit 90 km/h stejně jako u nás. Na dálnicích můžete jet maximálně 130 km/h. V Maďarsku se mimo obec povinně svítí po celý rok. Dálnice a hlavní silnice jsou podle našeho zpravodaje v Maďarsku Gregora Martina Papucska v dobrém stavu:

"Síť maďarských dálnic je vhodná na tranzit ve směru západ-východ, směrem na jihovýchod a potom od Budapešti na jihozápad okolo Balatonu směrem do Chorvatska. Jsou většinou nové či obnovené, dobře vybavené, s výjimkou úseku u Balatonu, kde jaksi zapomněli na čerpací stanice."

Domácí řidiči jsou ohleduplní a solidární zvláště, když v rušných ulicích města vidí cizince. Na tamních dálnicích budete potřebovat známku, a to za docela slušnou cenu.

"Čtyřdenní stojí 150 Kč, desetidenní 250 Kč, a měsíční 420 Kč. Parkování v centru Budapešti vyjde zhruba na 28 Kč na hodinu, podobné jsou taxy u Balatonu a na vybraných letoviskách. V letním období najdete parkovací místo bez problémů i v Budapešti, musíte ale naházet mince do automatu."

Pokuty byly v Maďarsku zpřísněny, hlavně se to týká rychlosti. Už překročení o 10 km/h vás může přijít hodně draho. Nejvyšší sankce se může vyšplhat v přepočtu až na 1200 eur, tedy zhruba na 30 000 korun.

"Teoreticky může český řidič počítat s tím, že informační systémy nejsou prepojené, takže fotografii s vaším autem při stošedesátikilometrové rychlosti maďarská policie zatím není schopná doručit vám domů. Ale to se má v blízké době změnit. Na dálnici se nevyplatí jet bez dálniční známky, pokuta je zhruba 1500 Kč."

Řízení s alkoholem v krvi může být trestáno až 400eurovou pokutou. V Maďarsku je nulová tolerance. A jaká nebezpečí mohou potkat české řidiče na maďarských cestách?

"Na dálnicích je v módě nový způsob krádeží: například na benzínové pumpě vám nenápadně vypustí pneumatiku, vy po sto metrech musíte zastavit kvůli defektu, někdo vám poskytne pomoc, ale jeho parťák vám mezi tím ukradne z auto cokoliv."

I v Maďarsku má tísňová linka číslo 112 a teoreticky byste se měli domluvit i anglicky. Příliš na to ale nespoléhejte a raději před cestou absolvujte krátký kurz maďarštiny. Nejlepší ale bude opatrná jízda, abyste 112 nemuseli volat vůbec.

autor: krr
Spustit audio