Cestování po zemích: Maďarsko

30. červenec 2009

Když cizinec přijede do Maďarska, určitě si všimne nejen krásné přírody, ale také velkého množství kamionů na silnicích. V posledních letech tu jezdí nebo projíždějí hlavně ty z Rumunska a Bulharska. V létě pro ně sice platí víkendový zákaz jízd, ale v týdnu si to řidiči plně vynahradí. Připravili jsme pro vás pár rad, které mohou být užitečné při cestě přes nebo do Maďarska.

Na rozdíl od zahraničních řidičů jsou samotní Maďaři na silnicích ohleduplní. Mile vás překvapí také dálniční síť. Bez problému se po ní dostanete ze západních hranic na východ i na jih. Ale nezapomeňte na dálničním známku.

"V Maďarsku, na rozdíl od většiny ostatních krajin, existuje čtyřdenní známka, potom týdenní a měsíční. Čtyřdenní stojí 1530 forintů, v přepočtu 160 korun. Desetidenní vyjde v přepočtu na 267 korun a měsíční na 440 Kč. Z toho vyplývá, že pokud pojedete někam na dva týdny nebo se budete odněkud přes Maďarsko vracet, vyplatí se koupit měsíční známku," vysvětluje náš spolupracovník v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Ceny benzínu se mění každý týden. Většinou se ale pohybují v přepočtu mezi 27 až 30 korunami za litr. Natankování vás tedy přijde levněji než na Slovensku a v Chorvatsku. Vyplatí se také pozorně sledovat tachometr. Maďarští policisté totiž s oblibou kontrolují právě auta a řidiče ze zahraničí.

"Důležité je opravdu poctivě dodržovat padesátku v obcích, protože policisté měří na každém kroku, za každým keřem nebo stromem a pokuta je minimálně 30 000 forintů, což je v přepočtu 3150 českých korun. Nebudeme tu vykreslovat systém, na základě kterého se už začínají udělovat pokuty, ale podstatné je, že se jistá míra překročení povolené rychlosti toleruje."

Pokud se vám stane, že se dopustíte přestupku a policisté vás chytí, pokutu budete muset zaplatit prostřednictvím šeku nebo složenky. V Maďarsku sebou policisté totiž nesmějí nosit větší obnos peněz. Za špatné parkování byste mohli vedle pokuty dostat botičku, nebo vám auto odtáhnou.

Velmi přísné jsou i pokuty za jízdu pod vlivem alkoholu. Jakmile bude zjištěno větší množství alkoholu v dechu než 0,8 promile, bude zahájeno soudní řízení. Dodržováním pravidel se pak vyhnete zbytečným komplikacím.

"Doporučuji dodržovat předpisy, jezdit opatrně a vzít si i česko-maďarský slovník. Není běžné, že někdo z dálniční policie bude mluvit anglicky nebo německy. Nejezděte zbytečně v rychlém pruhu na dálnici, protože pro ostatní řidiče je nepříjemné, když na vás musejí blikat. Jezdit stovkou v levém pruhu je poměrně neslušné, přestože se to autům s českou poznávací značkou stává docela často."

Maďarsko je zemí na hranici Schengenského prostoru, a chrání tak celé jeho území. Takže když se vracíte třeba ze Srbska nebo Ukrajiny, nesmíte sebou mít víc než 40 kusů cigaret, litr lihoviny nebo 10 litrů benzínu v kanistru. Na tamních silnicích ale buďte připraveni také na různá nebezpečí a nástrahy.

"Mám na mysli organizované krádeže na dálnici, kde někdo předstírá nehodu nebo defekt pneumatiky, požádá vás o pomoc a potom vás okrade. Sledují hlavně osamělé řidiče, ženy a starší lidi, a to už od hranic. Ztráta dokladů je běžná, stejně jako vykradení auta, takže opatrnost, opatrnost a zase opatrnost," radí z vlastních zkušeností stálý spolupracovník v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Na cestu si sebou raději vezměte i telefonní číslo na český konzulát. Můžete také volat na tísňovou linku 112, kde byste se měli domluvit anglicky, nebo policisty na číslo 107. Ty musíte volat vždy, když je při nehodě někdo zraněn.

Další rady a upozornění na rozdíly silničního provozu v Maďarsku najdete ZDE.

autor: krr
Spustit audio