Cestování po zemích: Německo

6. srpen 2009

Čeští řidiči už dávno nejsou na německých silnicích a dálnicích žádnými nováčky. K našim sousedům vyjíždíme docela často a také porovnáváme stav jejich cest s těmi našimi. Možná se vám zdá, že už vás tam nemůže nic překvapit. Ale může.

Třeba takzvaná ekoplaketa. V Německu ji sice budete potřebovat jen v některých městech, ale pokud si ji nepořídíte právě tam, kde ji máte mít, vaše cesta nebo dovolená by se mohla dost zkomplikovat.

Více než třicet německých měst už zřídilo ve svých centrech takzvanou ekologickou zónu, kam pod hrozbou pokuty čtyřiceti eur smějí pouze auta vybavená zelenou, žlutou nebo červenou plaketou.

"Ekologickou známku zakoupíte za pět eur na stanicích technické kontroly, ve všech větších autoservisech i na dalších místech. Doporučoval bych si před cestou do Německa vytipovat na internetu místo, kde si ekologický terčík na čelní sklo zakoupíte. Kdybyste jeli na noc nebo v neděli, můžete mít se sháněním plakety vážný problém. A pozor, nezapomeňte na technický průkaz," upozorňuje zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

V Německu by vás mohla překvapit ještě jedna věc: vzdálenost mezi jednotlivými čerpacími stanicemi je mnohem větší, než jste zvyklí z České republiky. Navíc jen málo z nich je v provozu nepřetržitě 24 hodin. Takže když zapomenete hlídat ukazatel paliva a včas nenatankujete, vystavujete se nebezpečí, že někde uváznete.

Ceny pohonných hmot jsou i nadále vyšší než v Česku a v jednotlivých spolkových zemích se mohou podstatně lišit.

"Levněji natankujete třeba v Berlíně nebo Bádensku-Württembersku. Na opačném konci žebříčku jsou Bavorsko, Durynsko nebo Hesensko. Aktuální průměrná cena bezolovnatého benzínu Super je teď 1,31 eura. Litr benzínu SuperPlus s oktanovým číslem 98 stojí 1,40 eura. Nafta stojí v průměru 1,10 eura za litr," uvádí Jiří Hošek.

Pokud při nehodě dojde ke zranění nebo její příčina není jasná, musíte volat policisty. Německy i anglicky se domluvíte na tísňové lince 112.

"Pokud hodláte v Německu navštívit několik menších měst, doporučil bych řidičům zakoupit umělohmotné hodiny, které jsou k dostání na každé čerpací stanici. Na neplacených parkovištích, kterých je v menších městech docela hodně, musíte na hodinách zaznamenat čas příjezdu, a pokud byste je neměli, hrozila by vám tu pokuta," říká Jiří Hošek a dodává: "Doporučuji opravdu poctivě dodržovat povolenou rychlost, zvláště v obci. Od 1. února totiž platí v Německu nový a přísnější katalog trestů."

V Německu se za volantem také raději moc nerozčilujte. Řidič, který na silnici použije hanlivá slova nebo hrubá gesta, může dostat pokutu v přepočtu až 150 000 korun.

Další užitečné rady na cestu do Německa najdete ZDE.

autor: krr
Spustit audio