Rady na cestu autem na Slovensko

27. srpen 2009

Výlety na Slovensko ani koncem léta nekončí a tak pro Vás máme pár důležitých informací o tamní dopravní situaci a o novinkách, které sice zvyšují bezpečnost na silnicích, ovšem někteří motoristé kvůli nim musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Mluvím o novém sazebníku pokut a také o Kartě první pomoci, která se stala hitem letošního roku.

"Karta první pomoci se stala strašákem, přitom je to obyčejná kartička o velikosti dlaně, na které je několik obrázků o způsobu podávání první pomoci. Povinná je ve výbavě vozů, které si motoristé pořídili po prvním květnu tohoto roku. Problémem je, že ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že kartičku cizinci nepotřebují, kdežto policie rozdíl ve státní příslušnosti řidičů nedělá. Pokuta činí 60 eur," upozorňuje náš zpravodaj na Slovensku Lubomír Smatana.

Sazebník pokut najdete na webových stránkách slovenského ministerstva vnitra. Je to sice jenom doporučení, ale podle zkušeností řidičů se ho muži i ženy zákona drží. Základní sazba činí v přepočtu asi 1500 korun (60 eur) a tolik zaplatí řidič i za překročení rychlosti do 20 kilometrů za hodinu. V obci jsou ale policisté přísnější.

"V obci se může pokuta vyšplhat až na dvojnásobek. Za rychlou a nebezpečnou jízdu jsou běžné pokuty i 300 euro. Na piráty silnic pak dohlíží speciální jednotka přezdívaná Kobra. Její členové jezdí v civilu a v silných autech. Kobra už zadržela desítky řidičáků a několik motoristů obvinila z útoku na veřejné činitele."

Za poslední rok na Slovensku postavili jen několik kilometrů nových dálnic a kritická je situace hlavně v údolí Váhu pod Strečnem, tedy na hlavním tahu ze Žiliny do Vysokých Tater. Vozovku tam rozšiřují a pravidelně se tvoří hodinové kolony. Velké nebezpečí na řidiče číhá spíš v obcích, kde chybí chodníky a kde po setmění vycházejí opilci.

"V přepočtu na počet obyvatel umírá na slovenských silnicích méně lidí než v České republice. Často jsou to děti z romských osad, které si na silnicích hrají. Sice mají jako každý jiný chodec povinnost nosit mimo obec reflexní vestu, prakticky je to pro ně neznámá věc. Reflexní vestu však musejí nosit mimo obec i cyklisté a samozřejmě přilbu k tomu."

Jinak žádné zásadní odlišnosti v dopravních předpisech na Slovensku nejsou. Pozor ale na kruhovém objezdu - tam platí přednost zprava, pokud značky neupravují jinak. A cestu vám usnadní poslech dopravního zpravodajství Slovenského rozhlasu, kde vám řeknou aktuální situaci ve městech i na dálničních tazích. Právě na dálnici budete potřebovat dálniční známku, která na týden stojí v přepočtu asi 120 korun (necelých 5 eur) a za známku na měsíc zaplatíte dvojnásobek.

autor: krr
Spustit audio