Cestování po zemích: Švýcarsko

30. srpen 2010

S vrcholícími prázdninami končí i náš seriál o cestování do zahraničí. Možná symbolicky jsme si na závěr nechali zemi, která je pro české turisty přitažlivá víc v zimě než v létě. Nemá totiž moře, ale nádherné hory. Ano, správně tušíte, že dnes bude řeč o Švýcarsku.

Jízda autem ve Švýcarsku je docela pohodlná především proto, že v tomto hornatém státě je hustá železniční síť, a kamióny proto raději využívají kolejí než silnic.

„Velké kolony na dálnicích se netvoří. Je to způsobeno i tím, že nákladní doprava se v zásadě přenáší na železnici, a tak nezpůsobuje kolony. V době dopravní špičky je však třeba počítat v okolí velkých měst nebo turistických center se zdržením, ovšem čekací doby nejsou tak strašné jako v České republice,“ srovnává náš konzul v Bernu Daniel Žára.

Ve Švýcarsku je zhruba 1700 kilometrů dálnic. Aby je mohl řidič osobního auta použít, musí si koupit roční vinětu za 40 švýcarských franků. Pro osobní vozy totiž jiná neexistuje. Na druhou stranu, průjezd většinou tunelů - a že jich ve Švýcarsku je opravdu hodně - je zadarmo. Průjezd některými tunely především v turistických oblastech - Graubinden a jižní části Švýcarska - je však zpoplatněn.“

Dva až pět švýcarských franků je třeba si připravit při parkování, protože většina parkovacích míst je za poplatek. Ve Švýcarsku musíte celý den svítit a rychlostní limity jsou podobné jako na našich silnicích - 50 km/h v obci, 80 km/h mimo obec, na rychlostních silnicích 100 km/h a na dálnicích 120 km/h. A je určitě dobré rychlost dodržovat, protože vedle policistů je na švýcarských silnicích také výkonná technika. Dálniční síť je doslova pokryta kamerami a radary.“

Pokuty za překročení rychlosti i za alkohol nad povolených půl promile jsou docela vysoké. Zvláště, když si uvědomíme, že sto franků je v přepočtu téměř dva tisíce korun.

Pokud člověk překročí rychlost zhruba o deset až dvacet kilometrů v hodině, je třeba počítat s minimální pokutou zhruba 120 až 150 švýcarských franků. Jestliže by překročení povolené rychlosti bylo vyšší, přicházejí na řadu tvrdší tresty - zadržení řidičského průkazu, velmi vysoké pokuta a teoreticky i uvěznění ve vazbě.“ Navíc policisté mohou při závažných přestupcích odebrat řidičský průkaz do doby, než hříšník pokutu zaplatí.

Nehody se ve Švýcarsku řeší podobně jako u nás. Pokud nedojde ke zranění, stačí vyplnit euroformulář, díky němuž si vše vyřídí pojišťovny. Drobný, ale v některých případech zásadní rozdíl je při používání dětských autosedaček. Zatímco u nás je hranicí pro jejich použití výška a váha dítěte - 150 centimetrů nebo 36 kilogramů - ve Švýcarsku, podobně jako v mnoha jiných zemích, je rozhodující věk dítěte.

Dětské sedačky jsou na území Švýcarska povinné do 12 let věku. Při běžné silniční kontrole jsou tyto věci kontrolovány,“ dodává Daniel Žára.

Švýcarští řidiči jsou velmi tolerantní a ohleduplní, takže vždy dávají přednost chodcům i tramvajím, jak jim ukládám zákon. Tak až v zemi helvétského kříže pojedete autem, nekazte jim to.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: evk
Spustit audio