Německá města vyžadují ekologickou známku

18. červen 2011

Chystáte-li se během prázdnin do Německa, počítejte s tím, že pro vjezd do většiny větších německých měst potřebujete speciální ekologickou známku. Toto opatření platí tři roky, ale určitě stojí za to si před prázdninovou sezónou zopakovat, jaká auta se mohou s vjezdem do centra rozloučit a kde se dá například známka koupit. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

První zavedl takzvanou zelenou zónu Berlín, ale počet každoročně narůstá. Teď už je tato zóna ve víc než 40 městech a obcích – platí to pro Berlín, Kolín, Hannover, Mnichov. Letos se například přidaly i Čechy hojně navštěvované Drážďany. Přesný seznam měst si může každý najít na internetových stránkách německého autoklubu ADAC.

Vjezd do zelené zóny označuje speciální dopravní značka. Jde o značku zákazu vjezdu, ve které je vepsáno Umweltzone. Pokud by tam napadlo někoho vjet bez ekoznámky nalepené na předním skle, hrozí mu pokuta 40 eur a například saští policisté s cizinci nemají velké slitování.

Známku si každý může koupit i v Česku, prodávají ji stanice technické kontroly a vyjde na 300 korun. V Německu je levnější, stojí pět eur, seženete ji také na stanicích technické kontroly DEKRA, ale osobně jsem ji kupovala například v autosalónu Volkswagenu. Pro její zakoupení musíte přinést velký technický průkaz a podle emisní směrnice EHS se odvíjí barva plakety, kterou dostanete.

Čím nižší emise, tím vyšší skupina, celkem jsou čtyři. Nejmodernější auta získají zelenou. Auta s červenými známkami se mohou pohybovat jen mimo ekologickou zónu.Výhodou plakety je, že její platnost je neomezená. Takže dokud nevyměníte auto, platí vám daná známka.

Zavedení ekologických zón se pozitivně projevilo na životním prostředí ve městech. Například v Drážďanech ještě před pěti lety všechny tři měřicí stanice překračovaly přípustné hranice prachu, oxidu siřičitého a oxidů dusíku. Radnice proto vyhnala z centra kamióny, rozšířila tramvajovou dopravu a vybudovala nové cyklostezky. Po městském okruhu se smí jezdit jen stokilometrovou rychlostí.Výsledkem je snížení emisí oxidů dusíku o třicet procent.

autor: kls
Spustit audio