V Rumunsku ovlivňuje výši pokut minimální mzda

19. srpen 2011

Rumunsko je zemí, která má zhruba čtyřnásobně větší rozlohu než Česká republika, ale dálnic je tam přibližně čtvrtina. Po nich se tu moc nesvezete. Češi teď Rumunsko začínají znovu objevovat a často se vydávají do této země vlastním vozem.

V Rumunsku je na silnicích trochu divočina. Kdo jste tam byl třeba v 80. letech a pamatujete si na ne moc kvalitní silnice, vězte, že na ně narazíte i dnes. I když je pravda, že se řada tahů opravuje. Počítejte proto raději se zdržením – například asi 60kilometrový úsek trvá projet asi hodinu a půl, protože se po celé délce jezdilo kyvadlově. V takovém případě většinou provoz neřídí semafory, ale pracovníci stavby – řada z nich pracuje i na Slovensku, a když vidí na autě českou značku, dají se s vámi do řeči. Pozor si dejte také na železničních přejezdech, které jsou většinou ve špatném stavu a koleje trčí několik centimetrů nad silnici. Chce to jet opravdu pomalu.

Pravidla provozu jsou podobná těm našim. Mimo obec je povoleno 90 km/h, v obci 50 km/h a na dálnici 130 km/h. Rumunští řidiči i mimo obec rychlost docela dodržují, jenže často je to kvůli špatnému stavu silnice nebo kvůli slabému výkonu jejich auta – vozový park je tam totiž zastaralý. Ovšem například v místě uzavírek, kde je rychlost omezena na 30 km/h, se běžně jezdí 60- i 70kilometrovou rychlostí. To někdy nahání strach. Také průjezdy křižovatkou bývají tak trochu adrenalinovým sportem, protože řidiči jedoucí po hlavní silnici někdy zastaví a pustí auta z vedlejší, takže aby si náhodou ten, kdo přijíždí z vedlejší silnice, nemyslel, že ho pouštíte, musíte jet dost rychle, aby opravdu zastavil.

Zajímavostí jsou v Rumunsku výše pokut, protože přestupky jsou bodované a každý bod je deseti procenty rumunské minimální mzdy – ta je 390 lejí, což je v přepočtu zhruba 2.400 korun. Za rychlost se platí 6 až 20 bodů, tedy na naše zhruba od 1.400 do 4.800 korun, za alkohol, přičemž platí nulová tolerance, je také pokuta do 4.800 korun a za telefonování za jízdy bez hands free sady je pokuta v přepočtu 1.200 korun. Až uvidíte takovou divočejší jízdu rumunských řidičů, určitě se připoutají i ti, kdo to jindy nedělají. Pokud vás však policie přistihne bez pásů, je to také přibližně za 1.200 korun.

Celodenní svícení je v Rumunsku povinností stejně jako u nás, ale moc řidičů to nedodržuje. Od 22 do 6 hodin je ve městě zakázáno používat klakson, v některých městech je to značkou zakázáno po celý den. V takovém případě můžete používat jen takzvanou světelnou houkačku.

autor: mkk
Spustit audio