Rovinaté Holandsko je zemí cyklistů

26. srpen 2011

Stačí přejet necelých tisíc kilometrů přes Německo a jste v Nizozemském království. Tam žije plno hodných a klidných řidičů, kteří žijí šťastně po boku cyklistů. Zní to možná trochu jako pohádka, ale až do země tulipánů přijedete, sami poznáte, že tamní řidiči jsou v porovnání s Českou republikou méně agresivní a jezdí pomaleji.

V Nizozemí se nemusíte bát žádných velkých stoupání. Nejvyšší hora v evropské části této země dosahuje výšky 322 metrů nad mořem. Do výše se tu tak tyčí jen zvedací mosty, kterých je v Holandsku víc než v jiných zemích. Pokud narazíte na zvednutý most, bude to pro vás nejspíš zážitek a ani se dlouho nezdržíte. „Zvedací mosty jsou jen na velkých řekách a otevírají se jen pro velké lodě. Po patnácti minutách se zase spouštějí dolů,“ říká Marian Schefru, Holanďanka momentálně žijící v Česku.

I když je Nizozemí rovinaté, a silnice by tak mohly svádět k rychlé jízdě, raději dodržujte předepsanou rychlost – na dálnicích se jezdí jen 120 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 100 km/h a na normálních silnicích 80 km/h, v obci platí padesátka. Pokud překročíte povolenou rychlost nejvýše o 10 km/h, zaplatíte od 34 do 39 eur, když pojedete rychleji, ale ne víc než o 30 km/h, pokuta bude do 58 eur, a když bude vaše naměřená rychlost vyšší o víc než 30 km/h, než je povolený limit, zaplatíte do 170 eur. Kdo pojede ještě rychleji, pozná některého z holandských soudců. „Při silniční kontrole jsou policisté zdvořilí, zkontrolují doklady, poděkují a popřejí mi šťastnou cestu,“ popisuje Marianin manžel Rop.

Přestože jsou policisté zdvořilí, nemají slitování. Půl promile alkoholu v krvi je ještě v pořádku, kdo ale tuto hranici byť jen mírně překročí, zaplatí 230 eur. Kdo má řidičský průkaz méně než pět let, smí nadýchat jen 0,2 promile. Kdo nadýchá přes 1,3 promile, skončí za mřížemi.

Snížit vaši schopnost řídit mohou i jiné věci. V Holandsku bývá v létě dost horko a to může řidiče unavit. Také stereotypní jízda po nekončící rovině může řidičovu pozornost utlumit. „My máme jen nížinu, všechno je ploché. V České republice máte hory, to je podle mě velký rozdíl při cestách,“ upozorňuje Marian Schefru.

Jakmile se budete chvíli pohybovat po holandských silnicích, zjistíte, že všude je plno cyklistů, ale motoristé se k nim chovají s u nás nevídaným respektem. Chovejte se k nim tak i vy a pokud možno si tento přístup přivezte i do Čech.

autor: mkk
Spustit audio