Autem na Krétu? Trajektů se bát nemusíte

6. červenec 2012

Velká Británie, Skandinávie nebo třeba Kréta. I tato místa jsou dosažitelná autem. Jen přes moře nepojedeme takříkajíc po svých, ale trajektem. Vzhledem k tomu, že u nás nemáme moře, tak nejsme na trajekty zvyklí. Odbavení v přístavu je přitom jednodušší než check-in s kufry na letišti.

Na trajekt potřebujeme lístek. Za ten zaplatíme podle velikosti auta, vzdálenosti a také společnosti, se kterou jedeme. Platí se jak za auto, tak za přepravované osoby.

„Je třeba uvážit, jestli si chceme pořídit lístek na trajekt předem, nebo až na místě. Na místě to má tu výhodu, že nejsme vázáni nějakým časovým plánem, na druhou stranu mohou být trajekty obsazeny a lístky jsou navíc dražší. Trajektové společnosti se snaží propagovat předprodej, kdy lístky nabízí ve značné slevě,“ říká Milan Thér, jednatel firmy SP Praha, která prodává lístky na trajekty.

Podobně jako třeba u letenek však nejdou levné lístky přebukovat na jiný termín nebo stornovat. Úplně nejlevnější jízdenky seženete, když je koupíte už na přelomu roku. A levnější cestování bývá uprostřed týdne. V pátek nebo o víkendu se většinou platí víc.

Nezapomeňte, kde jste zaparkovali. Auto se na trajektu hledá těžko

Když už máte lístek, tak v přístavu musíte většinou být hodinu před odjezdem lodi. „Loď se otevře a zahájí se nakládka. Při ní vás navigují jednotliví pracovníci. Celé to připomíná vyhlášení poplachu, protože posádka chce nakládání urychlit. Nesmíte se nechat vyhecovat do nějakých příliš rychlých pohybů. Ale navedou vás všichni spolehlivě, o to se nemusíte bát,“ přibližuje Milan Thér.

Ještě než vystoupíte, nezapomeňte auto zabrzdit. Na to vás však obsluha upozorní. Potom ovšem přichází ještě jedna důležitá věc. „Neměli byste zapomenout, kde jste auto nechali. Pasažér by se neměl rozběhnout hned někam do lodi. Měl by si pamatovat, že má auto například ve čtvrtém patře u východu C, protože u lodi, která má třeba 200 metrů na délku, by bylo velice nepříjemné probíhat všechna patra a hledat svoje auto,“ varuje Milan Thér.

Když máte kajutu, spíte, když ne, koukáte na ženské, říká řidič

Úroveň služeb se liší spíš podle firem a nezáleží ani tolik, jestli jsme na severu nebo na jihu Evropy, říká Dušan z Trnavy, řidič z povolání, který jezdí po celé Evropě autobusem. Na trajektu se přepravoval do Osla, do Gdaňsku, do Splitu a řady dalších míst po celé Evropě. „Záleží na tom, jaká společnost vás veze,“ hodnotí kvalitu přepravy pan Dušan.

A co se vlastně při nezřídka i dlouhé cestě po moři dá dělat? „Tak dáte si na lodi panáka, pivečko, a když máte kajutu, tak zalehnete. Když kajutu nemáte, tak chodíte po palubě a koukáte na ženské,“ směje se Dušan.

Čas strávený na palubě si často můžete zkrátit i nakupováním. Na většině lodí jsou totiž obchody s podobným sortimentem, jaký najdeme na letištích v duty free shopech.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio