Čím blíže ke Slovensku, tím dražší benzín. Načepujte včas

4. červenec 2012

Cena benzínu je na Slovensku o zhruba dvě až čtyři koruny dražší než v tuzemsku. Před cestou k našim bývalým federálním partnerům je tak výhodné natankovat pohonné hmoty ještě v Česku. Nehledě na to, že na Slovensku se platí eurem, což je další komplikace. Asi kilometr před hranicí jsme se zastavili na jednom z nejfrekventovanějších hraničních přechodů se Slovenskem. Benzínky ve Starém Hrozenkově a Drietomě k nejlevnějším nepatří.

Nemilé překvapení čeká na řidiče při vjezdu k čerpací stanici a pohledu na ceny. Poslední předhraniční stanice je totiž o více než korunu draží na litru oproti benzinkám například patnáct kilometrů vzdáleným, samozřejmě na
české straně.

„Je tu konečná, takže, když je prázdná nádrž, nezbývá než natankovat,“krčí rameny jeden z řidičů, který si přijel natankovat takzvaně do plné.

Řidiči se snaží na poslední chvíli v Česku natankovat plnou nádrž

Další jel s rodinou na Slovensko až z Prahy. „Já jsem čepoval už za Kolínem, tam byl benzín za 32 korun, když jsem se blížil ke Slovensku, tak to stouplo na 37,“ upozorňuje řidič. Samozřejmě tankuje na hranicích na karty i spousta firemních aut.

Sympatická paní, obsluha hrozenkovské čerpací stanice, ví, že mají cenu vyšší než v okolí, přesto si nemyslí, že by někdo nechal tankování až na Slovensko: „Řidiči mají snahu natankovat si tady, aby měli na Slovensku plnou nádrž, a potom už si na Slovensku jenom doplňují. Nedá se říct, že by řekli ‚ano, tam je to levnější‘.“

Ze Slovenska se jezdí na Moravu pro benzín

Ze starého Hrozenkova se vydávám přes hranice do Slovenské Drietomy. Na konci malé vesnice je čerpací stanice, která patří k těm levnějším, přesto je cena dražší zhruba o dvě koruny než u nás. Občas k vám zajedu natankovat, přiznává jedna tmavovlasá dáma. „Záleží na kurzu, ale často si vyměním peníze na koruny a jedu natankovat k vám. Cena bývá někdy výhodnější až o pět korun,“ vysvětluje slovenská řidička.

Drietoma a její čerpací stanice je zastávkou i pro vousatého slovenského podnikatele Jaroslava. „Jezdím směrem na Čechy, ale tankuju v Německu. Ale teď jedu na Rakousko a potřebuju tam být rychle. A to se po D1, bez urážky, nedá. Ale kdybych jel přes Česko, tak tankuju tam,“ vypráví řidič mířící do Rakouska.

U hranic si vysoké ceny můžou dovolit, tam není konkurence, soudí podnikatel

Obsluha čerpací stanice v Drietomě ví, že benzín a nafta jsou na Slovensku o něco dražší, přesto tvrdí, že Čechů tam tankuje hodně. Mnozí totiž chtějí utratit zbylá eura. „Nevyplatí se jim měnit zase u vás peníze,“ soudí tamní zaměstnankyně.

Vracím se zpátky do naší země a nedá mi to, abych nezajel v nedalekém Uherském Brodě za majitelem jedné z čerpacích stanic, která je o více než korunu na litru levnější než poslední předhraniční ve Starém Hrozenkově. „Oni si to můžou dovolit, protože u hranic není konkurence,“ krčí rameny podnikatel.

Rada pro turisty cestující na Slovensko přes Starý Hrozenkov je tedy celkem jednoduchá. Chcete-li ušetřit, tankujete v tuzemsku, máte-li zájem uchránit své výdaje ještě o další desítky korun, pak naberte benzín v některé z čerpacích stanic ve vzdálenosti od patnácti do 25 kilometrů od hranice.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pes
Spustit audio