Dálniční poplatky v Portugalsku matou i domorodce

22. srpen 2011

Ve většině evropských zemí musejí motoristé platit za používání dálnic, mostů či tunelů. Některé už zavrhly klasické papírové kupóny a mýtnice, jdou s dobou a zavedly takzvané virtuální poplatky, kdy se řidič musí zaregistrovat do systému. V Portugalsku však využívají všechny zmíněné možnosti.

Všechno se to zkomplikovalo během posledního roku, kdy byly do mýtného systému zařazeny dosud nezpoplatněné komunikace. Na mýtných branách se dá platit hotově, kartou anebo pomocí takzvaného snímače, který je však pro nově zpoplatněné úseky jedinou alternativou. Naštěstí pro cizince mají v Portugalsku ještě jednu variantu – papírový kupón.

„Řidiči aut s cizí registrační značkou mají několik možností, jak tyto úseky zaplatit. Na poštách nebo na čerpacích stanicích na dálnici si mohou zakoupit známku v hodnotě 20 eur na tři dny, nebo si předplatit kredit pro danou registrační značku na pět dnů. V případě delšího pobytu a častého cestování může být výhodnější zakoupení či pronajmutí časově omezeného snímače přibližně za 30 eur, který je však potřeba dobíjet,“ popisuje Lucie Lachoutová z našeho velvyslanectví v Lisabonu.

Podrobnosti o platbě dálnic najdete i na stránkách našeho velvyslanectví. Pozitivní je alespoň to, že v Portugalsku je kvalitní dálniční síť a úplně všechny silnice ještě nejsou za poplatek. Především dálnice A22 lemující jižní pobřeží na cestě do Algarve. „Tato dálnice je prozatím bez poplatků, ovšem i zde se počítá se zavedením mýta.“

Rychlostní limity jsou v Portugalsku skoro stejné jako u nás: v obci padesát, mimo obec devadesát, ovšem na dálnici jen 120 km/h. Vzhledem k tomu, že nepřiměřená rychlost má velký podíl na tamní vysoké nehodovosti, rychlá jízda je tvrdě trestána – pokuta začíná na 60 eurech. Za alkohol může být zadržen i řidičský průkaz. „Jízda 180kilometrovou rychlostí na dálnici nebo 110kilometrovou v obci může přijít spěchajícího řidiče na 1.200 až 2.400 eur. Vysoké pokuty jsou vybírány také za překročení povolené hladiny alkoholu v krvi, která v Portugalsku činí 0,5 promile – začínají na 250 eurech.“

Smlouvat s portugalskými policisty nemá žádný význam. Navíc bedlivě kontrolují také parkování, ve městech prakticky neodstavíte auto zadarmo, jsou tam buď parkovací hodiny, nebo podzemní garáže. A pozor, když parkujete u pláže, zvlášť autem z půjčovny.

„Zastupitelský úřad se často setkává s případy řidičů, kteří přišli o své cennosti a cestovní doklady, které jim byly bohužel odcizeny ze zaparkovaných nebo v půjčovnách zapůjčených automobilů. Proto doporučujeme nenechávat v autě cenné věci a doklady, a pokud je to možné, tak po zaparkování neotevírat kufr plný věcí.“

Portugalci jsou stejně jako Španělé temperamentní řidiči a jejich způsob jízdy by mohl naše řidiče občas překvapit. „Například méně používají blinkry při odbočování nebo chybí značení přednosti v jízdě na křižovatkách bez semaforů, tedy označení hlavní silnice. To má však často kladný efekt, protože řidiči přijíždějí do křižovatky pozvolně,“ říká Lucie Lachoutová.

Počítejte s tím, že během dne není v Portugalsku povinné svícení a mnozí domorodci zapínají světla až ve chvíli, kdy skutečně není nic vidět, respektive oni nevidí.

autor: evk
Spustit audio