Dostat se v anglickém provozu do problémů je snadné – jezdí se tam vlevo

14. červenec 2013

Při cestě autem do Velké Británie musí člověk pochopitelně myslet na jednu hlavní odlišnost a tou je jízda vlevo. Britové jsou řidiči poměrně ohleduplní a po klaksonu ruku natahují jen zřídka. Hlavně na venkově vám nějakou tu chybu s lehkým srdcem odpustí. V dnešním pokračování seriálu Autem po Evropě jsme pro vás však připravili pár praktických rad o tom, co dělat, když se za kanálem La Manche dostanete do problémů.

„Když se vám auto rozbije na dálnici, zajeďte do odstavného pruhu. Ať nikdo nezůstává v autě a celá posádka stojí za svodidly. Pokud by to situace vyžadovala, vyhledejte nejbližší SOS hlásku. Její síť spravuje Highway Agency, tedy Dálniční úřad,“ popisuje Simon Williams z britského autoklubu RAC. Pokud snad cizí jazyky nejsou součástí vaší výbavy, nezoufejte. Komunikační kanál přes nouzové dálniční hlásky obsahuje i překladatelské služby. Příslušný program pak do angličtiny přeloží i vaši textovou zprávu.

Čtěte také

„Každopádně kontaktujte poskytovatele vašeho havarijního pojištění nebo asistenční službu. Pokud řídíte volkswagen nebo škodovku, se kterými má RAC smlouvu, spojte se s výrobcem v České republice a jeho asistenční služba zprostředkuje opravu a případné odtažení auta naším autoklubem,“ říká Simon Williams.

„České velvyslanectví je 24 hodin denně, sedm dní v týdnu dosažitelné na telefonním čísle, které je zveřejněné na našich webových stránkách. Myslím si, že i místní policie a záchranné služby mají databázi, kde toto číslo je,“ připomíná David Steinke z českého velvyslanectví v Londýně.

„Můžeme pomoct s komunikací v angličtině, s komunikací s domovem. Dojde-li k nouzi o půlnoci, v neděli, tak určitě volat toto číslo. Vždycky na něm na druhé straně někdo odpoví,“ upozorňuje David Steinke.

Ve Spojeném království čeká řada dalších nástrah, které vám ve svém důsledku můžou pokazit dovolenou. Třeba za takové použití jízdního pruhu pro autobusy v Česku hrozí nejčastěji zatroubení nebo nelichotivý posunek kolegů řidičů. To v Británii dopadnete daleko hůř.

Čtěte také

„Mýtus, že jízdní pruh pro autobusy policie nekontroluje, není vůbec pravdivý. Pokuta činí 60 liber nebo případně 30 liber, pokud zaplatíte do 30 dnů. V některých městech, jako je třeba Plymouth, je velice snadné se do takového pruhu nedopatřením dostat,“ varuje Ed Evans z RAC. Podle něj by si čeští řidiči měli dát velký pozor na takzvané „Yellow box junctions,“ tedy žlutě šrafovaná pole uprostřed křižovatky. Tam nesmíte najet, pokud vám v pokračování jízdy za křižovatkou brání další auta. Velmi ostražití byste měli být i při parkování. Byť jen zastavit kvůli vyložení kufrů nesmíte v červeně vyznačených městských pruzích.

„V takovém případě Vám auto velmi rychle odtáhnou a zabaví. Dostat vůz zpátky je pak finančně i časově náročná operace. Pruhy jsou označené červenou barvou z dobrého důvodu a tím je udržení plynulosti dopravy,“ vysvětluje Ed Evans.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio