Kde ujedete pár kilometrů a natankujete plnou nádrž o několik stovek levněji?

28. červenec 2013

Stačí ujet pár kilometrů a při načerpání plné nádrže benzínu nebo nafty ušetříte několik stovek. To není žádná automobilová pohádka, ale realita na benzínkách v Lucembursku. Pohonné hmoty jsou v tomhle státečku na západě Evropy výrazně levnější než v okolí.

Jsme u pumpy na dálnici v Lucembursku, kousek za belgickými hranicemi a nedaleko od Francie. Stojí tu auta z Francie, Belgie, Nizozemska i Německa. Za litr benzínu tu zaplatíte necelých 34 korun. V pár kilometrů vzdálené Francii a Belgii vás bude litr stát víc než 40 korun. Není divu, že v Lucembursku tankuje spousta cizinců.

„Jezdí sem úplně každý“, říká asi padesátiletý Francouz, který míří na dovolenou do Německa. Vzal to oklikou, jen aby mohl natankovat v Lucembursku. Bere plnou nádrž a dalších 40 litrů přidá do dvou kanistrů. Ušetří už opravdu slušné peníze.

Čtěte také

Tento starší nizozemský řidič jezdí do Lucemburska tankovat dvakrát či třikrát za rok. Vždycky, když jede na dovolenou do Francie. I on si cestu raději trochu prodlouží přes Lucembursko, aby ušetřil za benzín.

Doma v Nizozemsku by ho prý benzín vyšel o 50 centů na litr dráž, tedy zhruba o 13 korun. V Lucembursku však nemají jen levný benzín a naftu. Ceny tu také velmi pružně reagují na vývoj cen ropy na světových trzích. Nemůže se tak stát, že ropa sice o pár dolarů zlevní, ale u benzínek to poznáme přinejlepším až za několik týdnů.

„Ceny se tady snižují mnohem rychleji než ve Francii“, říká řidička, která přes Lucembursko jede do Německa navštívit známé. V Lucembursku platí dohoda mezi dodavateli a prodejci benzínu. Ceny se tu upravují bezprostředně poté, co se pohnou na světových burzách. Stejně rychle jako ke zlevnění tedy může dojít i ke zdražení benzínu. Ale ne o moc.

Čtěte také

„Máme tu limit pro maximální zvýšení cen“, řekl ve francouzské televizi bývalý lucemburský ministr hospodářství Jednot Řecké. Podle této dohody se cena nesmí zvýšit o víc, než o deset euro za tisíc litrů benzínu. A co je důvodem tak levných pohonných hmot v Lucembursku? Je to velmi nízká spotřební daň, takže se v zemi dá mimochodem levně nakoupit i alkohol nebo cigarety.

autor: oho
Spustit audio