Krátkodobá havarijní pojistka pro cesty do zahraničí?

11. srpen 2013

Cestovní připojištění bereme při cestách do ciziny většinou už jako samozřejmost. Často však zapomínáme na pojistku pro auto. Téměř dvě třetiny motoristů se spoléhají pouze na povinné ručení. To by ale v cizině nemuselo stačit. A nemusí to platit ani v případě některých havarijních pojistek.

Jenže ne všechno platí na území cizího státu. Proto bychom si před cestou do zahraničí měli prostudovat naše pojistné smlouvy, abychom zjistili, na co vlastně máme nárok. Ať už jde o případnou opravu vozidla anebo rozsah asistenčních služeb. Právě ty jsou na pojištění nejcennější – alespoň v prvním okamžiku, kdy dojde k nehodě anebo auto vypoví službu. V neznámém prostředí nám operátoři asistenčních služeb mohou poradit, kde je nejbližší servis anebo jak přesně postupovat u nehody. A tuto základní radu dostaneme, i když vyjedeme do ciziny pouze s povinným ručením, které primárně slouží k úhradě škody, kterou jsme způsobili někomu jinému.

Čtěte také

„Určitě vám pomůže asistenční služba, kterou máte sjednanou v rámci povinného ručení, stejně tak v rámci cestovního pojištění. Nepomůže vám se servisem vozidla, ale poradí vám, jak máte postupovat, na koho se máte obrátit, kde je nejbližší policejní stanice a podobně,“ přibližuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven, že dobrá rada je v tomto případě zadarmo.

Všechno ostatní si ovšem budeme muset zaplatit sami, a to se může stát i v případě nezaviněné nehody, protože zatímco u nás tušíme, jak by se viník měl zachovat, v cizině to může být složitější. Někdy proto bývá výhodnější, proplatit případnou opravu auta z havarijní pojistky. Máme tak jistotu, že se dostaneme domů. Ale je třeba se rozhodnout.

„Škodu můžete uplatnit pouze z jednoho druhu pojištění – z povinného ručení viníka, ale problém může nastat, pokud není pojištěný. Havarijní pojištění vám garantuje, že máte nějakou finanční hotovost, za kterou si dáte vozidlo do pořádku. Vztahuje se to také na odcizení vozidla, vandalismus i živelné katastrofy,“ popisuje Marcela Kotyrová.

Čtěte také

Jenže abychom se mohli rozhodovat, musíme havarijní pojistku mít. A to se dá vyřešit úplně stejně jako cestovní připojištění osob. I auto se dá krátkodobě havarijně pojistit. „Je to klasické havarijní pojištění, ale je sjednané pouze na omezenou časovou lhůtu. Nenabízejí to všichni pojišťovny. Délka pojištění je už od 14 dnů.“

Což je určitě výhodné, i když v přepočtu na dny je krátkodobá pojistka o něco dražší než klasická roční. „Nedá se říct, že týdenní pojištění bude za týdenní sazbu pojistného. Je to rozhodně dražší než poměrná část,“ upozorňuje Milan Kaněra z ČSOB pojišťovny.

Ale zase máme jistotu, že v případné problémy s autem v cizině - ať už jde o nehodu nebo poruchu - za nás vyřeší pojišťovna i finančně. „Některý servis může požadovat hotovost a potom právě zafunguje asistenční služba, která je schopná v daném státě poskytnout garanční dopis,“ říká Marcela Kotyrová. Takže nemusíme na místě nic platit.

autor: evk
Spustit audio