Musí mít zvíře při cestě na dovolenou nějaké doklady?

1. srpen 2013

Na dovolenou často bereme i své zvířecí miláčky. Nejčastěji psy a kočky. Ale pro ty nám asi těžko na obecním úřadu vystaví občanku nebo cestovní pas. Přitom doklady za hranicemi mít musí. Kam se pro ně tedy vydat? A jak bezpečně zvíře v autě přepravovat?

„Pokud jedeme se zvířetem do zahraničí, doporučuje se mezinárodní europas – petpas. Zvíře také musí být nově očipováno. V čipu jsou veškeré informace o zvířeti – odkud pochází, kde má bydliště a také informace o majiteli,“ upozorňuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

Musíme tedy zajít za naším veterinářem, který nám zvířecí pas vystaví a psa načipuje. Na cestu ho také musíme připravit, tedy pořádně vyvenčit, nepřekrmit, naopak dostatečně napojit. „Psi, kteří mají delší srst, po dvou, třech hodinách nepřetržité jízdy jsou na hranici kolapsu. Takže zastavit, vyvenčit, dostatek vody, případně trochu žrádla, aby se zvíře uklidnilo a bylo schopné další dvě hodinky vydržet,“ radí Roman Budský z Besipu.

Čtěte také

Zatímco kočky přepravujeme zpravidla v přepravních boxech, psy necháváme v autě volně. V takovém případě by ale měli cestovat nejlépe v zavazadlovém prostoru kombíku nebo MPV či SUV. „Doporučujeme v každém případě psi přepravovat v zadní části nákladového prostoru. Pokud cestujeme pouze dva, může cestovat na zadních sedadlech, ale musí být připoutaný. Existují speciální pásy pro daná zvířata a také pohyblivá přepážka mezi přední a zadní částí vozidla,“ radí Petr Vomáčka a Roman Budský s ním souhlasí.

„Skutečně lze doporučit přepravu zvířat v zavazadlovém prostoru ve vozech typu kombi. Pokud je zvíře na zadním sedadle, mělo by být nějakým způsobem připoutáno, zafixováno, protože to je nebezpečné v případě prudkého brzdění jak pro posádku, tak pro psa.“

Velmi často pak můžeme vidět, jak pes sleduje krajinu s hlavou z okénka. To ale není dvakrát bezpečné. „Nepřipoutaný pes je nebezpečný pro posádku, ale i pro psa – může dojít j zánětům spojivek a k dalším onemocněním spojeným s prochladnutím hlavy. Může se mu zaseknout nějaký předmět do oka. Rozhodně nelze doporučit tento způsob přepravy.“

Uvědomme si, že desetikilový pes bude mít při prudkém brzdění z obyčejné padesátky okolo třiceti kilo. A poletí na nás, kteří sedíme vpředu.

autor: pgj
Spustit audio