Na co si dát pozor při cestě na dovolenou do Itálie?

23. červenec 2013

Řada českých turistů zamíří během prázdnin do Itálie k moři. Ale pozor na italských silnicích se můžete setkat s mimořádně vysokými postihy například za dovoz pohonných hmot v kanystrech.

Důležité a pro někoho možná překvapivé varování zní – v Itálii platí absolutní zákaz dovozu pohonných hmot v kanystrech. Jak upozorňuje konzulka českého velvyslanectví v Římě Veronika Honcová, italská celní správa za tenhle prohřešek zavedla mimořádně silné postihy.

„Na webových stránkách Italské celní správy je uvedena přesná sankce – jedná se o peněžitou pokutu – a podotýkám, že je to minimální peněžitá pokuta ve výši 7 700 Eur, dále zadržení vozidla a pochopitelně zabavení těch pohonných hmot a je zde dokonce i možná sankce odnětí svobody v délce trvání od 6 měsíců až do 3 let.“ Říká Veronika Honcová

Čtěte také

A další možná past – nezletilí mohou vstupovat na území Itálie pouze v doprovodu dospělých. Člověk, který doprovází dítě do 14 let, musí mít s sebou prohlášení rodiče, případně jiného zákonného zástupce. „Doporučujeme, aby, pokud dítě nejede přímo se svým zákonným zástupcem nebo rodičem, tak aby sepsali prohlášení, že tedy dítě cestuje s tou a s tou osobou a eventuelně ještě doporučujeme přiložit fotokopii rodného listu nezletilého,“ radí Veronika Honcová.

Podle konzulky by bylo ideální, aby prohlášení bylo v italštině, ale měli byste vystačit i s prohlášením v angličtině. V Itálii najdete i části dálnic nechvalně známé kvůli dopravním zácpám. Na tu hlavní Achillovu patu ve směru ze severu Itálie na jih, upozorňuje Rani Tolimat, který tudy v posledních letech projížděl opakovaně.

„Největší problém je obchvat okolo Bologně, kde se stýkají všechny směry ze severu i z jihu. V podstatě se tomu nedá vyhnout. Nejlepší je tam jet v noci a pokud možno ne v sobotu, což je problém, protože většina lidí jezdí v sobotu v poledne – to tam můžete stát i několik hodin,“ varuje Rani Tolimat.

Čtěte také

Cestu si můžete naplánovat i za pomoci internetové stránky italských dálnic www.autostrade.it. „Webové stránky mají i svou anglickou mutaci. Přesně si tam můžete zadat trasu, na které se budete na území Itálie pohybovat, a objeví se vám přesně, kde jsou eventuální problémy, nejrůznější zácpy nebo opravy na silnicích nebo dopravní nehody, veškerá tato aktuální doporučení,“ říká Veronika Honcová.

Předem si tu můžete spočítat, kolik vás bude stát mýtné na dálnicích, nebo zjistit, kde jsou čerpací stanice a jaké vás cestou čeká počasí. Aktuální stav si pak během cesty zkontrolujete na svém chytrém mobilu.

autor: kre
Spustit audio