Portugalsko nabízí zajímavé projížďky po pobřeží i v horách

21. červenec 2011

Radiožurnál je s vámi na cestách – Zelená vlna radí, kudy kam – v Česku i na nejfrekventovanějších prázdninových trasách. A prázdninový seriál Autem po Evropě je pro všechny, kdo rádi cestují autem v zahraničí. Dnes je tu David Koubek a jeho rady pro cestovatele v Portugalsku.

Jak je v Portugalsku draho pro řidiče?

„Benzín je trochu dražší než u nás, nafta zhruba podobně. Cena benzínu Natural 95 se pohybuje na portugalských pumpách v přepočtu mezi 36 a 40 korunami. Litr nafty natankujete za 31 až 36 korun. Platí se i za dálnice – ne na všech úsecích, avšak velké části, hlavně kolem Lisabonu ano. Poplatek je většinou do 10 eur za 100 kilometrů. Někdy se dá jet alternativní cestou. Také se platí za mosty přes Tejo v Lisabonu, tedy ve směru do Lisabonu, nazpátek ne,“ vysvětluje David Koubek.

Jezdí se v Portugalsku bezpečně?

„Ano, i když někteří řidiči využívají toleranci do půl promile alkoholu. Slyšel jsem o tom, že portugalská policie dbá víc na limity rychlosti než u tolerance alkoholu. Zajímavé jsou zkazky o taxikářích, kteří si krátí chvíli popíjením alkoholu a pak to prý bylo poznat i v autě. Ale k cizincům mohou být policisté přísnější! Jinak také trochu pozor na kruhových objezdech, tam je nutné dávat si pozor – místní vědí, do kterého z těch mnoha pruhů na objezdu se zařadit, aby bezpečně vyjeli na daném výjezdu, avšak jsou opatrní, možná na vás trochu zatroubí, ale nechají vás vyjet tam, kde potřebujete. Pokuty se platí vždy na místě – v hotovosti nebo kartou.“

Máš nějaké tipy pro automobilové fajnšmekry, pro ty, kteří to berou tak, že cesta je cíl?

„Přejezd obou mostů přes Tejo je zážitek. Starší most 25. dubna začal sloužit v roce 1966 a 33 let poté po něm začaly ve spodním patře jezdit vlaky! Je srovnáván se sanfranciským mostem Golden Gate Bridge, i díky rudé barvě. Druhý most, pojmenovaný po objeviteli Vascovi da Gama, je dlouhý 17 kilometrů. Rozhodně stojí za to projet se autem po pobřeží i v horách, někdy to jde spojit, jako například v Sintře, kde se dají obdivovat barevné paláce.“

A ještě něco, co bys doporučil pro motoristické turisty?

„Téměř všude a jsou to často krásné výlety, na pobřeží, k majákům, a Portugalsko nabízí také na řadě zámků a hradů možnost přespat v hotelech, penzionech či hostelech zvaných „pousada“,“ uzavírá opět David Koubek.

autor: dkk
Spustit audio