Překročení rychlosti vám maďarští policisté neodpustí

29. srpen 2011

Autem se dnes podíváme do Maďarska. Jednak přes ně často jezdíme, ale je to i stálý cíl neustále rostoucího počtu českých turistů. Říká to náš budapešťský spolupracovník Gregor Martin Papucsek. Poslechněte si, proč nám nabídl podrobný pohled na maďarské dálnice.

„Jednoduše proto, že na dálnicích se jezdí nejrychleji, nejnebezpečněji, a tak i hrozba nehod je větší a důsledky bývají tragičtější. Skutečně největší pozornost vyvolal tuto sezónu vyšší počet nehod s účastí českých občanů, to je další důvod. V některých případech byli nevinnými oběťmi, ale stalo se také, že nehodu způsobili oni. Zejména nad ránem, kdy svou roli jednoznačně sehrála únava. O tom jsme ostatně nejednou informovali ve zpravodajských relacích.

Doslova šokující byl případ ženy, která s autem sjela ze silnice, narazila do sloupu, a aby přivolala pomoc, vyběhla na dálnici. Způsobila tak sérii dalších nehod, naštěstí jen lehčích, ale při brzdění nebo objíždění té ženy, která byla určitě také v šoku, do sebe narazila ještě další tři vozidla.“

Vy jezdíte po Maďarsku i po Budapešti jistě dnes a denně. Jaké máte zkušenosti s českými řidiči, jak se chovají na maďarských silnicích a dálnicích?

„Generalizovat se to samozřejmě nedá, v podstatě jezdí normálně a slušně jako většina účastníků této ,společenské hry‘ nazývané automobilový provoz. Ale zažil jsem extrémní situace, po kterých jsem měl sto chutí delikventa s českou registrací předjet a vyškolit. Slalom je na dálnici jeden z nejbezohlednějších a největších přestupků, nejednou jsem zažil české auto kličkovat mezi ostatními a dokonce i předjíždět zprava po odstavném pásu. No hrůza! Viděl jsem i odstavená auta, ze kterých lidé vystupovali, jako by byli ve městě na parkovišti. Reflexní vesta ani trojúhelník nikde. Běžným přestupkem je i rychlá jízda, před kterou bych chtěl všechny české řidiče důrazně varovat.“

V Maďarsku začátkem léta výrazně zvýšili pokuty za všechny dopravní přestupky, hlavně za zmiňovanou rychlou jízdu. Jak jsou pokuty vysoké a mohou je už policisté vymáhat přímo na místě?

„Právě to je velká novinka této sezóny. Policisté mohou řidiče pokutovat na místě, nemusejí dávat nebo posílat složenky, které potom cizinci jednoduše nezaplatili a zahodili. Vymáhat pokuty přes hranice, to je stále nevyřešený problém. Pokuty na místě do výšky 300.000 forintů, tedy 30.000 českých korun, mohou policisté vybírat. K měření rychlosti si policie velmi oblíbila nadjezdy. Překročení rychlosti je nejčastějším deliktem a radary mají z nadjezdu největší dosah. Řekl bych dokonce, že obrovský. Takže pozor na nadjezdy nad dálnicemi.

Celé léto podnikala policie razie speciálně na zahraniční řidiče. Jedna věc je důležitá: výmluvy a vytáčky nejsou nic platné. Provinilý řidič dostane zpět doklady jen po zaplacení pokuty a když nemá žádné peníze, mohou mu auto i zkonfiskovat. Zatím se takový případ ještě nestal, o tom jsem se informoval, ale nový zákon to jednoduše povoluje.“

Snad tedy byla slova našeho maďarského spolupracovníka Gregora Martina Papucseka pro české řidiče dost odstrašující!

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.


Zvětšit mapu: Maďarsko a jeho dálniční síť

autor: gmp
Spustit audio