Rumunské silnice jsou stále adrenalinovým zážitkem

13. srpen 2012

Rumunská města Mangalia a Constanta (Konstanca) bývala ještě v 80. letech hojně navštěvovaná letoviska u Černého moře. Dnes jezdí čeští turisté k moři spíš do Chorvatska, ale Rumunsko láká pěknou přírodou do hor.

Ať vaše cesta přes tuto zemi povede do hor, k moři, za památkami nebo si uděláte jen malý výlet do blízkého pohraničí třeba při dovolené v Maďarsku, měli byste vědět několik důležitých věcí. První z nich je, že i když nepojedete po dálnici, musíte zaplatit za používání silnic a pořídit si takzvanou Rovinětu. Stejně jako v Maďarsku zadáte na platebních terminálech registrační značku svého vozu. Při případné kontrole pak musíte mít doklad o zaplacení poplatku za jízdu po rumunských silnicích.

Z vlastní zkušenosti musím říct, že jízda po rumunských silnicích je adrenalinový zážitek. Na rozdíl od lanového centra nebo jiné atrakce v adrenalinovém parku vás tu však nehlídá žádný instruktor. Po rozbitých silnicích se jezdí rychle, jízdní pruhy mění řidiči starých dacií bez blikání a ne každý, kdo jede po vedlejší silnici, je ochotný dát přednost. Na silnicích se navíc pohybují zvířata, povozy a auta v různém technickém stavu, a tak se rozhodně vyplatí dodržovat toto pravidlo.

„Vozidlo by mělo být vybaveno takovým počtem reflexních vest, kolik je členů posádky. Při vystupování z vozu na komunikaci ať už z důvodu odpočinku nebo nějaké nenadálé události by měli všichni cestující mít oblečenou reflexní vestu,“ vysvětluje Filip Hoffmann z Ústředního automotoklubu České republiky.

V Rumunsku je zakázáno spát v autě

Vesty jsou povinné, vzhledem k podmínkám na silnicích je však toto pravidlo velmi moudré. Rozhodně nečekejte, že každý, koho potkáte na silnici, bude mít vestu. Naopak. Neosvětlení cyklisté, jezdci na mopedech a povozy jsou tu na denním nebo spíš nočním pořádku.

„Důležitou informací pro motoristy je, že v Rumunsku nesmějí přespávat ve vozidle, a to ani na parkovištích. Tamní policisté to často postihují. Doporučujeme proto vyhledat nejbližší ubytovací zařízení a nerušeně si odpočinout bez rizika udělení pokuty,“ říká Hoffmann.

Za parkování se ve městech platí v parkovacích automatech. Nemají je však úplně všude. „Obec má své zaměstnance, kteří přímo na místě vybírají poplatky za parkování. Měli by být řádně označeni, že jsou pracovníci místního úřadu. Důrazně upozorňujeme, aby si řidiči ověřili, komu vlastně poplatek za parkování platí,“ uzavírá Filip Hoffmann.

Pokud je na místě parkovací automat, podívejte se, od kolika do kolika hodin se platí, a nezapomeňte, že v Rumunsku je o hodinu víc než u nás – mají tam východoevropský čas. Na rozdíl od času mají v Rumunsku stejné rychlostní limity 50, 90 a 130 km/h a také nulovou toleranci alkoholu. A při jízdě mimo obec musíte mít rozsvícená světla.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio