Stojí za to, zajet se podívat do Bruselu?

15. srpen 2013

Každý kdo má rád dobré pivo nebo vynikající čokoládu by se měl jet podívat do Belgie. Vybrat si ale jako dopravní prostředek auto v tomto případě není moc šťastné. Na dálnicích bývá vždy celkem hustý provoz, který navíc komplikují sami Belgičané tím, že zapomínají vypínat blinkry. Samotný Brusel je pak známý největšími dopravními zácpami v Evropě. Pokud už tedy autem dojedete až do hlavního města. Nechte ho radši třeba rovnou u populárního Atomia a do centra pokračujte metrem. Ani to ovšem není zrovna procházkou růžovým sadem.

Brusel, stanice metra Arts-Loi. Jde o hlavní přestupní stanici celého místního metra, ale přesto je už na první pohled neuvěřitelně ošklivá. Je to spíš jedno velké staveniště, kde se válí prkna, z holých betonových zdí koukají dráty a lidé si razí cestu mezi nánosy špíny. Různé linky metra jsou navíc velmi špatně značeny, a tak řada lidí zmateně hledá tu správnou soupravu.

Čtěte také

Metro rozhodně nepatří ke světlým stránkám Bruselu. Na rozdíl od toho pražského tu sice mají telefonní signál i v tunelu, ale tím všechna pozitiva končí. A jakoby stav metra vyjadřoval situaci celého Bruselu. V jedněch francouzských novinách se tak nedávno objevil velmi kritický článek, podle kterého je Brusel zanedbaný, špinavý a nebezpečný. A navíc tu s autem pořád trčíte v zácpě. Tohle hodnocení nazvedlo ze židle Biancu Debaetsovou, poslankyni bruselského regionálního parlamentu.

„Brusel je hned trojnásobným hlavním městem. Je metropolí Flander, Belgie a Evropy“, připomíná Debaetsová. „Po Washingtonu je to nejdůležitější město na světě“.

Poslankyně ví, že na budovy institucí nebo zástupy diplomatů moc turistů nenalákáte. Brusel ale podle ní nabízí mnohem víc. „Bruselská opera byla loni zvolena nejlepší operou v Evropě. A do čtvrti u bruselského kanálu se stěhují známí filmaři, módní návrháři nebo reklamní specialisté z celého světa“, říká Bianca Debaetsová.

Čtěte také

„Nejdou do Londýna nebo Berlína, ale do Bruselu“, zdůrazňuje poslankyně a říká, že v moderním umění je Brusel skutečnou světovou špičkou. To potvrzují i statistiky nebo prostý pohled na skvělou nabídku mnoha bruselských galerií, muzeí nebo klubů. Pokud ani to nestačí jako pozvánka do Bruselu, můžete si pobyt vylepšit už zmiňovanou skvělou čokoládou nebo výborným pivem. Obojí tu mají na každém kroku.

autor: oho
Spustit audio