V Chorvatsku se na odpočívadlech o hygienu bát nemusíte

18. červenec 2011

Na cestách mohou motoristy nepříjemně překvapit výkyvy počasí, které jsou značné, zvlášť jedou-li z vnitrozemí k moři. Záludné je v tomto směru Chorvatsko, kde turisti na cestě do Dalmácie překonávají pohoří Velebit, které odděluje kontinentální počasí od přímořského.

Bouřka s kroupami je velice nebezpečná zvlášť na silnici, výhled z vozu je téměř nulový a jsou vidět pouze zadní světla automobilu před vámi. Nezbývá jen doufat, že vozidlo náhle nezastaví. V takových chvílích je dobré zůstat stát v odstavném pásu v některém z tunelů, pod biomosty, které jsou širší, nebo pod mosty.

Bouřky jsou v Chorvatsku velice prudké. Způsobují je rozdílné teploty vzduchu, kdy se v blízkosti moře srážejí vzdušné masy a z toho vznikají ty prudké bouřky často doprovázené krupobitím. Chorvatská policie proto také často uzavírá silnice vedoucí k moři kvůli silnému nárazovému větru. Pozor si dejte také na obrovský rozdíl teplot mezi územím před horským masivem a za ním. Zažil jsem až desetistupňový rozdíl.

Vhodné je při bouřce zastavit také na některém z odpočívadel. Letos také bylo na dálnici otevřeno několik nových parkovišť – jedno z nich je například na sjezdu u národního parku Krka. V tomto areálu, který se rozkládá na obě strany od dálnice do Splitu, jsou čisté záchody, tekoucí voda, malý obchůdek s kávou a zmrzlinou a na druhé straně velká restaurace, obchod a směnárna.

Služby spojené s dopravou jsou v Chorvatsku pravidelně kontrolovány, ujišťuje dopravní expert Igor Novačić: „Chorvatský automotoklub je od roku 2004 členem Eurotestu, což je konsorcium, které sdružuje 18 autoklubů. Eurotest hodnotí kvalitu a bezpečnost infrastruktury z pohledu řidiče. Tři roky jsme testovali odpočívadla a čerpací stanice na dálnicích.“

Člověk ani nemusí být odborníkem, aby zjistil, že se Chorvatsko v tomto směru hodně snaží. Je to vidět na první pohled. „Umístili jsme se výborně. Kvalitou výstavby dálnic jsme nad evropským průměrem. Zpočátku však pokulhával management a údržba. Situace se zlepšila poté, co jsme začali provádět eurotesty. Podařilo se nám spojit přání uživatelů s názory provozovatelů dálnic.“

Eurotest vysoko hodnotí úroveň českých i chorvatských stanic. „Česko loni zvítězilo, pokud jde o benzínové stanice na dálnicích. Test hygieny dopadl dobře a stejně i porovnání cen zboží, které pumpy nabízejí. Podobně prošly i naše stanice. Největším zklamáním byli Němci, kteří na dálnicích prodávali hodně předražené zboží. V Rakousku se nám nelíbil příliš velký rozdíl v ceně pohonných hmot na dálnici a mimo ni. Prakticky všude jsme narazili na velké problémy s hygienou. Provedli jsme bakteriologické testy a čtvrtina vzorků z toaletních mušlí byla zdraví nebezpečná.“

Dalším krokem ke zlepšení služeb v Chorvatsku mají být specializovaná parkoviště pro nákladní vozy vybavená přípojkami k vodovodní, elektrické a kanalizační síti.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mdo
Spustit audio