Vysoké poplatky za parkování nebo ceny benzínu - co ještě vás čeká v Británii?

5. srpen 2013

Letní cestování autem po Evropě už dávno není levnou záležitostí. Než člověk vyrazí na cestu, měl by si minimálně zjistit ceny pohonných hmot na své předpokládané trase. Na všechno ostatní máte Radiožurnál. Za co se motoristům rozkutálejí peníze, v tomto případě libry, při putování po Velké Británii?

Nejlevnější zpáteční lístek na trajekt z Calais do Doveru přijde čtyřčlennou rodinu na 80 liber. Tunel pod kanálem La Manche pak dokonce na 199 liber, pokud se nechcete předem vázat na konkrétní čas. A tím útok na motoristovu peněženku při cestě do Británie v podstatě jenom začíná.

Čtěte také

„Nejlevnější pohonné hmoty natankujete na čerpacích stanicích obchodních domů. Ceny jsou teď ale v Británii enormní, protože platíme vysoké daně. 57,95 pence z každého litru jde přímo do kapsy londýnské vlády. Náš autoklub vede kampaň, aby se daň na pohonné hmoty snížila. A to ještě nemluvím o DPH," upozorňuje Simon Williams z autoklubu RAC. Podle něj jsou naopak suverénně nejdražší čerpací stanice na hlavních dálničních tazích. Tam se plná nádrž pořádně prodraží.

V Británii je nafta levnější než bezolovnatý benzín. Stojí libru 38 až libru 40 oproti libře a 33 pencím u benzínu. Jak potvrzují kontroly i průzkumy mezi řidiči, kvalita paliva ve Velké Británii je stabilně vysoká. Rada každopádně zní – natankovat plnou nádrž, než se vydáte přes La Manche západním směrem.

„V Británii najdete pár zpoplatněných silnic, několik soukromých mostů, za jejichž použití zaplatíte třeba 50 pencí nebo libru. V Londýně se platí tzv. „congestion charge“ za vjezd do centra. Když zaplatíte předem, přijde vás to na 9 nebo 10 liber. Když zapomenete, bude to 12 liber splatných v průběhu příštích 24 hodin,“ popisuje Ed Evans z RAC. Ten českým turistům vřele doporučuje uhradit poplatek za vjezd do centra Londýna a vyhnout se tak třeba problémům v případě, že se stanou účastníky nehody.

Čtěte také

„V Británii panuje velmi špatná situace ohledně parkování. Existuje už jen málo měst, která návštěvníkům nabízejí parkování zdarma. Jinak jde o velmi cenný zdroj příjmů pro jednotlivé radnice. Pořádně si vždy zkontrolujte, kde se chystáte zaparkovat. Prohlédněte si tarify pro danou zónu na parkovacích hodinách a zaplaťte dostatečně vysokou částku," nabádá Simon Williams. Podle něj bývají ulice zvlášť v létě plné kontrolorů, kteří jsou v rozdávání pokut nemilosrdní. V Leedsu třeba minulý týden dostal pokutu řidič doprovodného vozu zpěváka Bruce Springsteena, který ve městě koncertoval.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio