Josef Macháček vítězí i v 50

23. leden 2007

Letošní ročník Rallye Dakar byl pro Josefa Macháčka už sedmým startem do nejtěžší rallye světa. Na cílovou rampu v senegalském Dakaru si dojel už pro své čtvrté vítězství v kategorii čtyřkolek a tím tak dokázal, že má stále ještě hodně sil na rozdávání. Nechal v prachu za sebou spoustu mladších závodníků, a ty i díky stroji, který fungoval jako švýcarské hodinky. V rozhovoru s reportérem Radiožurnálu Janem Říhou se dovíte, jakou mu dal přezdívku.

Jaké jsou to pocity být opět u Růžového jezera na rampě?

"Počtvrté je to samozřejmě hezké. Když vezmu v úvahu, kolikrát jsem chtěl závod ukončit, tak teď jsem rád, že jsem neudělal. Bylo to hodně velké trápení. Trápilo mě nejenom kamení a tak, ale také třeba takzvané DZ-ky, což jsou rychlé průjezdy vesnicemi a nebo všechny "way pointy". My jsme vlastně takový orientační závod, kde jezdíme po "way pointech" a snažíme se je, jak říkáme, ulovit. V každém případě jsem spokojený, ale když jsem tu byl poprvé, tak mi to přišlo lepší. Teď mi to všechno přijde takové roztahané. Pocity se jako by natahují a už nejsou tak emocionální."

Při pohledu na tvůj stroj, který jsi pojmenoval Pouštní liška, bych se chtěl zeptat, jak jela Pouštní liška?

"Fantasticky. Ráno před startem jsem si říkal, že to snad není ani možné. Rám je z roku 2001 a dá se říct, že jsem na něm nic nedělal. Jenom jsem některé věci vyměnil. Jsem úplně unesený z toho, jak funguje. Neměl jsem jediný problém, pokud jsem si ho nepřivodil sám. Všechno fungovalo skvěle, celý závod jsem ujel na jedny svíčky. Olej a olejový filtr jsem měnil jenom jednou. Nic jiného jsem s tím nedělal, kromě zadní osy, ale to už je známá slabina čtyřkolek. Prostě to bylo neuvěřitelné."

Josef Macháček vyhrál počtvrté kategorii čtyřkolek na Rallye Dakar

Jaký byl nejhorší okamžik Josefa Macháčka na Rallye Dakar 2007?

"Bylo to asi 3 etapy před cílem, kdy jsem vylítl se čtyřkolkou do vzduchu a dopadl jsem šikmo. Tam jsem mohl skončit velmi rychle. V poslední etapě jsem pak srazil psa, což byl také nepříjemný zážitek. Člověku je už na tu vzdálenost jasné, že s tím prostě nic neudělá. Brzdí, ale po písku a prachu se to prostě veze. Jinak letos bylo horších okamžiků méně, protože jsem jel s určitým strachem."

A jak vypadá tvoje účast na příštím ročníku Rallye Dakar?

"Zatím jsem o tom vůbec nepřemýšlel. To se teprve uvidí."

autor: jař
Spustit audio