Miroslav Zapletal kvůli sedmému místu moc nespal

18. leden 2009

Celkem sedm českých strojů ze čtrnácti dorazilo včera do cíle v Buenos Aires. Velkým a příjemným překvapením v nejprestižnější kategorii osobních aut se stalo sedmé místo české posádky Miroslav Zapletal - Tomáš Ouředníček, přestože musela bojovat i s profesionálními továrními týmy. Mezi amatéry jim dokonce patří skvělá druhá příčka.

Náš reportér v dakarském konvoji Jan Říha zastavil jejich oranžovo-černé auto hned po průjezdu cílem a ptal se na první pocity po odjetí závěrečných 791 kilometrů z celkových 9579 km těžké jihoamerické trasy.

"Ani ve snu mě nenapadlo, že by to takhle mohlo dopadnout. Byla za tím tvrdá spolupráce navigátora, bez kterého bych to nezvládnul. Velmi rychle se všechno naučil. Je to skvělý pocit, ale ještě mi asi bude chvíli trvat, než mi to pořádně dojde. Je to můj velký sen."

Tomáš Ouředníček byl na Dakaru vůbec poprvé a hned na sedmém místě. Co vy na to?

"Poslední kilometry jsem ani nedokázal odpočítávat, protože když jsem zahlásil cíl za jeden kilometr, tak jsem se zajíknul a vyhrkly mi slzy v očích. Byl jsem z toho tak dojatý, že jsem ani nedokázal mluvit. A vlastně jsem pořád, ani si to nedokážu uvědomit."

Jaký byl největší problém na Dakaru? Kdy vám bylo nejhůř?

"Nemyslím si, že bychom měli nějakou krizovou situaci. Díky tomu, že jsme byli celkem připraveni na to, co nás čeká, stala se z toho rutinní práce. Když jsme se dostali na celkové sedmé místo, tak od toho okamžiku jsem si začal uvědomovat větší odpovědnost. Do té doby jsem to bral jakž takž v klidu, ale potom jsem už nemohl spát. Až teď v cíli to ze mě všechno spadlo," říká Miroslav Zapletal.

Tomáši, pohádali jste se někdy, nebo se vám to na letošním ročníku Dakaru nestalo?

"Určitě jsme se nepohádali. I když je Mirek maximálně soustředěn, je stále velmi tolerantní vůči mým chybám, a to je skvělé. Já jsem měl svoji velkou krizi v páté etapě, kdy jsem si opravdu sáhnul až na samé dno svých sil a nevěděl jsem, jestli se to ještě nějak dá přežít. Až jsem si říkal, co tady vlastně dělám. Potom se to ale spravilo a šlo to perfektně."

Na Dakaru to bylo 54. místo, letos je to sedmé místo, druhé mezi amatéry. To možná do příštích let trochu zavazuje. Mirku, pojedete příští ročník Rallye Dakar, byť bude v Jižní Americe, nebo v Africe?

"Velmi rád bych jel, ale ještě nevím, co bude příští rok. Přihlášky se berou od 1. června, takže se ještě budeme rozhodovat. Hlavně si musíme vážit toho, co je teď. Za příští účastí se opět skrývá obrovský kus práce a velké množství peněz a nikde není psáno, že když dáme stejnou částku, dosáhneme stejného úspěchu. Je to jenom dřina. Pokud bychom jeli zase, musíme to brát tak, jako bychom tam byli poprvé. Můžeme klidně skončit i v první etapě a o tom tyto závody jsou."

autor: jař
Spustit audio