Dakarský deník 18: Jižní Amerika nezklamala

19. leden 2009

Definitivní tečku za první jihoamerickou Rallye Dakar udělal včerejší slavnostní ceremoniál, při kterém v Buenos Aires najely závodní stroje na cílovou rampu. Co přineslo přestěhování slavné pouštní soutěže z Afriky do bezpečnějšího koutu světa? Téma posledního dílu Dakarského deníku našeho reportéra v konvoji Jana Říhy.

Nejtěžší rallye světa dostala jméno podle hlavního senegalského města. A v jejím znaku najdete siluetu Tuarega, tedy kočovného afrického bojovníka. Z tohoto pohledu se přestěhování Rallye Dakar do Jižní Ameriky zdálo jako špatný vtip. Pořadatelské společnosti A.S.O. ale pro zachování slavné pouštní legendy stejně nic jiného nezbývalo. Nebezpečí teroristických útoků v afrických zemích, jako je Mauritánie nebo Maroko, stále hrozí.

Trasa v Argentině a Chile naopak nabídla maximální bezpečí a obrovskou přízeň fanoušků. Podobně jako Číňané v době olympiády byli i obyvatelé těchto dvou jihoamerických zemí hrdí na to, že je Dakar právě u nich. Znát to bylo i na obětavosti, se kterou najatí brigádníci pomáhali organizovat tuto megaakci, při níž se šíleným tempem pohybuje denně přes dva tisíce lidí.

Trochu horší už to ale bylo s tratí. Úvodní a závěrečné etapy se totiž odehrávaly na úzkých a velmi prašných cestách. Hlavně motorkáři, které předjížděly auta i kamióny, tady doslova trpěli. Dalším diskutabilním bodem byl větší podíl takzvaných "rozbíječek" v podobě kamenitých úseků na úkor tradičních písečných. Každopádně ale šlo o velmi náročnou trať, která vyřadila skoro polovinu startovního pole.

Nevšimnout si ale nešlo poměrně častých organizačních zmatků a stále se opakujícího zkracování původní trati z obav, aby se závodní pole příliš nenatáhlo. V Africe to nebyl problém, v hustěji obydlené Jižní Americe přece jen ano. První jihoamerický Dakar ale celkově nezklamal. Otázka, kde bude 32. ročník, ale zůstává. Pořadatelé totiž stále neoznámili místo jeho konání. Ve hře je stále Afrika se zeměmi Tunisko, Libye a Egypt i Jižní Amerika s Argentinou a Chile, případně i s dalšími okolními státy. Chytřejší bychom měli být v březnu.

autor: jař
Spustit audio