14. etapa: A jsme v cíli

16. leden 2010

Trať poslední etapy 32. ročníku rallye Dakar nepřinesla závodníkům žádné nepříjemnosti. Startovalo se ze Santa Rosy a jelo se po velmi rychlých cestách bez výškového převýšení. Cíl byl v hlavním městě Argentiny v Buenos Aires, kde se zítra bude konat slavnostní ceremoniál s přejezdem cílové rampy pro všechny "blázny", kteří dokázali Dakar dojet.

Na začátku 14. etapy měli jezdci a posádky před sebou 707 kilometrů. Po 166kilometrovém přejezdu ke startu rychlostní zkoušky je čekalo posledních 206 měřených kilometrů, které končily v městečku San Carlos de Bolivar. Potom už byl na programu jen 335kilometrový přejezd do cíle v Buenos Aires. Na start se postavilo 183 posádek z původních 362 - 88 motorek, 14 čtyřkolek, 57 aut a 28 kamiónů.

Motorky

Vítězem kategorie motorek se podle předpokladů stal Francouz Cyril Despres na KTM, který vedl průběžné pořadí už od třetí etapy. Druhý skončil celkově s víc než hodinovou ztrátou Nor Pal Anders Ullevalseter také na KTM, který v poslední etapě obsadil stejnou pozici a upevnil si tak celkové umístění před třetím Chilanem Franciscem Lopezem Contardem na aprilii. Ten dnes dojel až šestý a na norského jezdce ztrácí v součtu 7 minut.

Celkové čtvrté místo patří Portugalci Helderovi Rodriguesovi a páté francouzskému jezdci Davidovi Fretignemu - oba jeli na stroji značky Yamaha.

Obhájce loňského prvenství Španěl Marc Coma na KTM dojel 32. ročník rallye Dakar až na 15. místě. Z boje o titul ho totiž vyřadila 6hodinová penalizace, kterou dostal za neoprávněnou výměnu zadní pneumatiky své motorky v sedmé etapě.

A teď už pojďme k českým jezdcům, kteří dojeli do cíle nejtěžšího vytrvalostního závodu světa. Podle výsledků v poslední etapě je jasné, že se kluci už nikam nehnali a hlavním úkolem pro ně bylo dojet do cíle. A to se také všem čtyřem jezdcům povedlo.

Nejlepší z Čechů je David Pabiška, který obsadil 26. příčku se ztrátou 12 hodin a 20 minut. Dakarský nováček Roman Krejčí, který už od třetí etapy jede jako jediný závodník v celém startovním poli bez tlumiče řízení, skončil na 37. místě. Krejčího výsledek je o to zajímavější, že jel Dakar s téměř sériovým strojem Yamaha WR450F.

Dušan Randýsek po včerejších vážných problémech, kdy se mu na 5. kilometru rychlostní zkoušky zadřel motor a s vypětím všech sil a schopností nakonec etapu dojel se 7hodinovou ztrátou na posledním místě, jel dnes v klidu a skončil až 60. Celkově však obsadil 54. příčku. Druhý darkarský nováček Jan Veselý, který jel po pádu ve třetí etapě s naraženými zády, uzavírá českou účast v kategorii motocyklů na 62. místě.

Čtyřkolky

Oldřich Bražina - poslední z původně tří českých čtyřkolkářů, kteří startovali na letošní rallye - uhájil sedmou pozici v průběžné klasifikaci před Francouzem Auertem, a Dakar tedy dojel na celkovém sedmém místě. Stejné místo obsadil také v poslední 14. etapě.

Očekávaným vítězem se stal domácí jezdec Marcos Patronelli a druhý byl jeho starší bratr Alejandro (oba na yamaze). Ti udělali domácím fanouškům zajisté obrovskou radost. Třetí místo udržel Španěl Juan Manuel Gonzales Corominas také na yamaze, kterého mocně dotahoval průběžně čtvrtý Francouz Christophe Declerck se strojem Polaris. V závěrečné rychlé etapě však dokázal stáhnout už jen 13 minut z potřebných 53, které by ho posunuly na celkovou třetí příčku.

Ačkoliv Declerck útočil, musel si zároveň, jak se říká, hlídat záda, protože na něj zezadu tlačil Polák Rafal Sonik. Ten poslední rychlostní zkoušku dokonce vyhrál, ale na Declercka najel pouhé 4 minuty a to mu na postup na čtvrté místo nestačilo. "Top five" v kategorii čtyřkolek tedy uzavírá polský jezdec Rafal Sonik na yamaze.

Auta

Poslední etapa byla podle očekávání dramatická od startu až do cíle. Mezi průběžně prvním Sainzem a druhým Attiyahem, týmovými kolegy z VW, byl rozdíl pouhých 2 minut a 48 sekund. Výhodou pro jezdce mohl být silný vítr, který foukal v dnešní etapě, protože téměř zcela eliminoval mračna prachu na trati.

Od startu až do cíle rychlostní zkoušky se pořadí neměnilo a rozdíly mezi jednotlivými posádkami jen pozvolna narůstaly. První jel Attiyah těsně následovaný Sainzem. Třetí se držel Chicherit a čtvrtý jeho týmový kolega Peterhansel s BMW. Pětku nejlepších uzavíral Miller s VW. V tomto pořadí také nakonec projeli cílem.

Attiyah dokázal na Sainze najet pouze 36 sekund, což znamená, že Carlos "El Matador" Sainz se stal celkovým vítězem 32. ročníku rallye Dakar v kategorii aut s náskokem 2:12 před druhým Nasserem Al-Attiyahem z Kataru. Třetím nejrychlejším pilotem se stal Američan Mark Miller, a uzavírá tak trio jezdců z týmu VW, kteří ve stejném pořadí okupovali stupně vítězů už od 5. etapy. Takovýto triumf automobilka Volkswagen zřejmě nečekala.

Čtvrté místo obsadil Stephane Peterhansel s BMW a páté jeho týmový kolega a krajan Guerlain Chicherit. Šesté bylo první mitsubishi Portugalce Carlose Sousy a sedmý skončil obhájce loňského prvenství Jihoafričan Giniel de Villiers z týmu Volkswagen. Američan Robby Gordon skončil celkově osmý

Ze čtyř českých posádek aut, které startovaly na letošním Dakaru, dojela do cíle v Buenos Aires pouze jedna ve složení Jiří Janeček a Viktor Chytka. Jejich Toyota Land Cruiser KDJ 120 startující v kategorii T2 (sériové vozy) dokončila závěrečnou etapu na 35. místě. Celkově obsadila 41. příčku. Janeček s Chytkou tak úspěšně dokončili svůj druhý jihoamerický Dakar.

Kamióny

Nejrychlejším pilotem se podle očekávání nestal nikdo jiný než Rus Vladimir Chagin z týmu Kamaz, který kategorii kamiónů vedl už od první etapy letošní rallye Dakar. Na své konto si v jejím průběhu připsal 9 etapových vítězství ze 14 možných a navýšil tak celkový počet dakarských vítězství na rekordních 56. Podařilo se mu tak překonat Stephana Peterhansela, který má po letošním Dakaru na svém kontě 55 prvenství.

Rekordy Vladimira Chagina však tímto nekončí. Letošním vítězstvím vyrovnal i rekord Karla Lopraise, který dokázal kategorii kamiónů vyhrát celkem šestkrát. Svými devíti vítězstvími na letošní rallye Dakar stanovil nový rekord v počtu vítězství v kategorii kamiónů na jediném ročníku Dakaru. Dalším rekordem je celkových devět triumfů týmu Kamaz na rallye Dakar. A mimochodem tým Kamaz z Tatarstánu letos vyhrál všech čtrnáct rychlostních zkoušek.

Na druhém místě skončil Chaginův týmový kolega a krajan Firdaus Kabirov a třetí skončil Nizozemec Marcel Van Vliet s ginafem. Skvělé čtvrté místo obsadila liazka Martina Macíka z týmu KM Racing, která zůstala v závodě už jako jediný český kamión. "Top five" uzavírá třetí ruský kamaz pilotovaný Ilgizarem Mardeevem.

autoři: Dakar.com , onj
Spustit audio