Macháček chce zase vyhrát Dakar

31. prosinec 2009

Patří k legendám slavné rallye Dakar. Není divu, vždyťji dokázal vyhrát v kategorii čtyřkolek už pětkrát. Dvaapadesátiletý Čech Josef Macháček nebude zítra v Buenos Aires chybět na startovní rampě nejtěžší rallye světa, a to opět v roli obhájce vítězství ve své kategorii. Evidentně ho to však nijak nestresuje.

Na vlastní uši se o tom přesvědčil reportér Radiožurnálu na rallye Dakar Jan Říha, kterému Josef Macháček na technických přejímkách vysvětloval, proč změnil po posledním vítězném ročníku své pevné rozhodnutí, že to byl jeho poslední jihoamerický Dakar. Prý i kvůli tomu, že si v chilské poušti užije víc písku než před rokem.

"Když se podíváte na profil trati, tak nejméně osm etap se jede v poušti Atacama. Stavěl jsem čtyřkolku pro polského jezdce Sonika. Svoji starou čtyřkolku Diktátor jsem pronajal a díky tomu jsem si mohl postavit pro sebe novou čtyřkolku. Proto jsem se rozhodl, že ještě letos pojedu," říká Josef Macháček.

Byl byste pro návrat rallye Dakar do Afriky?

"Určitě bych byl rád, přestože jsem říkal, že už Afriku nikdy nepojedu. Technika jde rychle dopředu, a když bych měl vyhřívaný oblek, zvládnul bych i zimu v Maroku. Nicméně souběžně s Dakarem se jede africká rallye, kterou pořádá bývalý šéf Dakaru, takže se může stát, že se příští rok objevím i na tomto závodu."

Na přejímkách v Buenos Aires jste se stal terčem fotografů, protože máte opravdu zvláštní obuv - mám na mysli běžnou obuv, ne pneumatiky. Jaké vtípky jste si tedy připravil pro letošní ročník rallye Dakar?

"Mám boty, na kterých mám připevněny malé čtyřkolky. A na své čtyřkolce jsem udělal nádobky na bezpečnostní vodu. Všichni se mě však na ně vyptávali, a když už dotazy překročily únosnou hranici, napsal jsem na nádobky 'Systém KERS' - ten využívají i vozy Formule 1. Připravil jsem si také speciální helmu, ale tu jsem raději nechal doma, protože to už byla moc velká výstřednost. Jednalo se o rytířskou helmu, která nezakrývala celou hlavu. Sice měla vpředu hledí, ale bohužel neměla nic společného s běžnými homologovanými helmami."

Jaké jsou vaše cíle? Pětinásobnému vítězi asi nezbývá nic jiného než obhajoba?

"Samozřejmě je tu člověk hlavně kvůli tomu, aby skončil na co nejlepším místě, ale do dalších let bych se chtěl prezentovat spíš jako konstruktér než jako závodník. Výkonnost zákonitě ubývá s přibývajícími roky a měli by se začít prosazovat mladší jezdci. Byla by to svým způsobem i malá ostuda kategorie čtyřkolek, kdybych se dlouhou dobu držel na prvním místě."

Ale vyhrát samozřejmě chcete.

"Určitě chci. Do odpočinkového dne pojedu v klidu a potom zhodnotím situaci. Podle mě nebude hrát roli výkonnost jezdců, protože 12 jezdců je na stejné úrovni, ale rozhodne technika, chyby a samozřejmě štěstí, které k Dakaru neodmyslitelně patří," uzavírá Josef Macháček.

autor: jař
Spustit audio