Dakarský deník 5: Rallye Dakar má padesátou oběť

4. leden 2010

K nejtěžší rallye světa patří také smrt. Na rallye Dakar umírají nejen závodníci, nejčastěji motorkáři, ale bohužel také diváci. Ti v Jižní Americe, kam se závod přesunul po 30 letech v Africe, vytvářejí závodu neopakovatelnou atmosféru, ale také velmi riskují.

Jen zázrakem nedošlo loni při prvním jihoamerickém Dakaru k vážné nehodě závodního stroje s diváky. Vždyť jich kolem trati byly zhruba čtyři milióny. Mnozí z nich totiž velmi riskují, jen aby byli co nejblíže závodníkům a jejich technice. Jaromír Martinec, mechanik z posádky soutěžního kamionu značky Tatra Brazilce De Azeveda, o tom ví své.

"Je překvapivé, že se nestalo nehod daleko víc. Když jsme jeli první spojovací etapu, tak na nájezdech na dálnici se pomalu nedalo projet. Lidé se věšeli na auto, bouchali do kabiny a s malými dětmi se pohybovali v jeho těsné blízkosti. Opravdu hodně riskují," říká Jaromír Martinec.

Podle všeho přesně takový risk stál ve druhé etapě život osmadvacetiletou Argentinku Soňu Natálii Galardovou, která stála ve skupince diváků, do níž najela posádka německého vozu s číslem 418 Schultis-Leardi. Marná byla snaha pořadatelů o její záchranu v podobě okamžitého převozu zraněné vrtulníkem do nemocnice.

K prevenci takových nehod nepomohlo ani masivní nasazení 25 tisíc policistů, kteří v průběhu celé soutěže mají dohlížet na bezpečnost diváků. Rallye Dakar má zkrátka cejch smrti. Oficiální statistiky jejích obětí pořadatelé nevedou. Podle dostupných zdrojů se mladá Argentinka stala celkově 50. obětí slavného pouštního závodu a 24. z řad diváků a novinářů.

autor: jař
Spustit audio